V Českém ráji cyklostezku nechtějí, v jižních Čechách ji vítají

Turnov - Obyvatelé turnovské části Loužek nechtějí, aby přes vesnici vedla cyklostezka Jizera. Lokalita patří do Chráněné krajinné oblasti Český ráj a podle místních nová cesta celou oblast naruší. Najali si proto právníky a chtějí přezkoumat celý schvalovací proces. Oproti tomu v Jihočeském kraji novou cyklostezku vítají. Stezka, která vede kolem Lipna, ještě není ani dokončená a už je na ní plno.

Tam, kde jsou teď červené kolíky, vyroste ještě letos cyklostezka. O záměru přitom s obyvateli turnovské části Loužek nikdo nemluvil. Podle obyvatel nová cyklostezka naruší místní idylku. „Ptal jsem se projektanta, jestli se tu byl podívat, když to projektoval, a on říkal, že to projektoval podle katastrální mapy,“ říká majitel chaty v Loužku Ivan Divín. Podle koordinátora projektu ale jinudy cyklostezka vést nemůže. Vybrány byly městské pozemky. Podle manažera projektu Greenway Jizera Jiřího Lukeše bylo hlavním cílem vyhnout se vedení cyklostezky přes soukromé pozemky.

Odpůrcům cyklostezky se nelíbí ani vysoké náklady na její výstavbu. V rámci druhé etapy vyrostou necelé tři kilometry nových tras. Náklady přitom převyšují 30 milionů Kč. Podle koordinátora projektu je důvodem výstavba dvou mostů, které jsou velmi nákladné. Úřady už na pokračování cyklostezky vydaly stavební povolení. Odpůrci si ale najali právníky a celé povolování výstavby chtějí nechat důkladně přezkoumat.

Na pravém břehu Lipenské přehrady už nová stezka pro cyklisty vznikla

Zatímco jizerská cyklostezka se potýká s nezájmem, o nově vzniklou stezku podél Lipna zájem je, a to i přesto, že ještě není oficiálně v provozu. Tři metry široká a šest kilometrů dlouhá stezka stála 18 milionů korun a cyklisté se po ní dostanou bezpečně z Frymburka až do Přední Výtoně, přes Lipno, hráz přehrady a zpět přívozem. Chybí už jen jediný úsek - z Přední Výtoně do Frýdavy. Cyklostezka po pravém břehu má přilákat nové turisty a pomoct podnikatelům. V zimě by ji měli moci využívat i běžkaři.

Nadace, která stavbu cyklostezek v Jihočeském kraji iniciuje, chce region v budoucnu propojit se sousedním Rakouskem. Cílem je zvýšit atraktivitu prostředí a jeho konkurenceschopnost i pro zahraniční turisty.