Českým vědcům se otevřely dveře do Arktidy

České Budějovice – Češi se stali členy prestižní mezinárodní skupiny International Arctic Science Committee, která koordinující vědecký výzkum na Arktidě. Vědci z Centra polární ekologie na českobudějovické přírodovědecké fakultě tak získali jedinečnou možnost podílet se na výzkumu a v budoucnu snad i vyučovat příslušný obor na univerzitě.

„Můžeme se podílet na výzkumech na území, které se celosvětově rychle mění. Arktida se odledňuje a dochází tam k odtávání,“ uvedl vedoucí centra polární ekologie Josef Elster. Čeští vědci a studenti už v minulých letech na řadě expedicí v Arktidě prováděli například výzkum sinic nebo parazitů.   

Vstup mezi prestižní světové vědce teď otevírá nové možnosti i dalším českým studentům. „Umožní nám to intenzivněji se zapojit do mezinárodní spolupráce, otevře nám to nové partnerské vztahy,“ vysvětluje rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Na jihočeské univerzitě vznikne v příštím roce nové Centrum polární ekologie se specializovanými laboratořemi. V budoucnu by se měla objevit polární ekologie a život v extrémních podmínkách jako nový studijní obor.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Za Českou republiku je Centrum polární ekologie zodpovědné za výzkum a vzdělávání v arktických oborech. Čeští studenti a také vědci mohou využívat pro expedice na Arktidě norskou základnu na pobřeží Svalbard. Tam každoročně pracuje zhruba 50 českých vědců a studentů. Teď sice využívají starou ruskou chatu, v rámci projektu Czech Polar ale centrum usiluje, aby si v této oblasti vybudovalo vlastní výzkumnou stanici. „Přinášíme studentům obor, který se zabývá výzkumem neživé přírody. A tomu se dá nejlépe věnovat právě na Arktidě,“ dodal Elster.

Tato oblast navíc nabízí i velké hospodářské možnosti. Arktida poskytuje velké zdroje různých komodit a například Norsko už v její blízkosti několik let těží ropu. „Se změnou klimatu se hospodářská činnost bude rozrůstat na další části Arktidy a bylo by jen dobře, pokud by se do tohoto procesu zapojovali i čeští průmyslníci,“ uvedl Elster.