Hroby pod těžkými stroji jsou památkářům trnem v oku

Jaroměř – Spory provázejí rekonstrukci ruského vojenského hřbitova v Jaroměři-Josefově. Odpůrci jsou hlavně památkáři, hovoří o zneuctění pohřebiště. Nejvíc jim vadí, že na pietním místě pracuje těžká technika. Radnice naopak změny hájí. Na hřbitově z první světové války tak panuje stavební ruch a památkářům nezbývá než přihlížet.

Starosta Jaroměře Jiří Klepsa je s ohledem na to, že všichni vojáci jsou dva metry pod zemí, přesvědčen o tom, že nedochází k narušení žádného hrobu. Památkářům se nelíbí ani to, že z jedinečného místa se teď stává hřbitov, jakých jsou stovky. Rovinatý terén, kamínky vysypané chodníky, žulové náhrobky.

„My jsme chtěli, aby alespoň v jedné části byly ty rovy, tedy navršené kopečky jednotlivých hrobových míst,“ říká Jiří Balský z Národního památkového ústavu. Jaroměřská radnice oponuje, že pochováni jsou hlavně Rusové a mají právo se rozhodnout, jak bude hřbitov vypadat.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Mluvčí Velvyslanectví Ruské federace v ČR Vladimir Fjodorov se nechal slyšet, že hroby Němců u Stalingradu vypadají lépe, než hroby v Josefově. Říká, že je to hanba. Památkáři se teď upínají k ministerstvu obrany. To má prověřit, zda je zásah na vojenském hřbitově v pořádku.

Klidu se pohřbení vojáci znovu dočkají v srpnu. To by měly stavební práce za zhruba dva miliony korun skončit.