Proti zástavbě Parukářky protestovaly stovky lidí

Praha - Na Vrchu sv. Kříže na pražském Žižkově se dnes protestovalo proti zástavbě místního parku Parukářka, přišlo několik stovek lidí. Cílem pořadatelů akce, jejíž součástí byl i kulturní program, bylo informovat o chystané masivní bytové zástavbě, stavbě soukromé kliniky a dalším pronikání developerů na území oblíbeného parku. Petici podepsalo už 1 600 lidí.

Na akci s názvem Den pro Parukářku, aneb zachraňme ji! vystoupilo sedm tuzemských kapel, například Rohlena a její hosté, Smějící se bestie, Byl pes a další. Pro děti byl připraven program organizovaný junáky, který zahrnoval například hod lasem, chůzi na chůdách či kuželky.

Plánované změny v parku představují organizátoři formou informačních plakátů. Někteří návštěvníci na místě podepsali petici proti zástavbě parku. „Park Parukářka představuje v širším centru Prahy jeden z mála ostrovů zeleně, který si zasluhuje ochranu. Ze strany místní radnice a developerů jsme se však dosud setkávali spíše s opačným přístupem,“ uvedl Lukáš Haupt, člen občanského sdružení Tady není developerovo.

Reportáž Petry Tuháčkové (zdroj: ČT24)

Na Parukářce převládala typická uvolněná atmosféra. Rodiny s dětmi zaplnily dětské hřiště, lidé posedávali v okolí restaurace, sledovali hudební program nebo se setkali s přáteli. Mnozí dorazili se svými psy, řada dívek a žen využila teplé počasí k opalování.

„Nyní již bývalé vedení radnice Prahy 3 plánovalo v parku vybudovat takzvanou Psí louku a značně tak omezit volný pohyb psů. Za hlavní problém považuji především to, že projekt byl schválen politiky v utajení a návštěvníků parku se na jejich názor nikdo neptal,“ podotkl člen občanského sdružení Parukářka Michal Váňa.

Informace o programu protestní akce naleznete ZDE