Oheň bez naděje svítí popraveným na pardubickém Zámečku

Pardubice - V Pardubicích si dnes lidé připomněli 70. výročí vyhlazení Ležáků. Na tamním Zámečku, kde měli nacisti popraviště, zemřelo třiatřicet obyvatel obce. Přišli tam o život společně s desítkami dalších lidí po atentátu na Heydricha.

Jako připomínku osudu dětí, studentů a dalších obyvatel Ležáků přinesly děti na Zámeček Oheň bez naděje z Ležáků. Už dopoledne vyrazila stovka žáků základních škol přímo z Ležáků, nesli s sebou Oheň bez naděje.

Po třinácté hodině dorazil průvod studentů z Ležáků do Pardubic. Z nádraží se vydal na místo, kde nacisté za Heydrichiády popravovali domnělé i skutečné členy odboje. A také lidi z Pardubicka, kteří pomáhali parašutistům z výsadku Silver A. „Dospělí byli vyvedeni ke třem popravčím kůlům. Děti byly selektovány zvlášť a odvezeny do koncentračního tábora v Chelmnu,“ říká historik Jiří Kotyk.

Pardubický Zámeček před 70 lety sloužil jako sídlo gestapa a popraviště. Nacisté tam zastřelili na 200 lidí, mnozí z nich spolupracovali s parašutisty a pomáhali je ukrývat. Popravy u dřevěných kůlů trvaly od třetího června do devátého července.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)