Praha 1 neprodlouží středisku Drop In nájemní smlouvu

Praha - Praha 1 středisku Drop In v centru města za žádných okolností nájemní smlouvu neprodlouží. Starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) to oznámil na tiskové konferenci. Smlouva je platná do konce srpna, do té doby by se mělo metadonové centrum přesunout do nemocnice Na Bulovce.

Stěhování se ale možná zdrží kvůli neshodám mezi magistrátem a vedením nemocnice. Středisku tak hrozí, že nebude mít kde své služby poskytovat. Krizové centrum pomáhající drogově závislým lidem se původně mělo z pracoviště v ulici Ve Smečkách stěhovat už na jaře.

Praha 1 tehdy přistoupila na dočasné prodloužení smlouvy tak, aby mohl Drop In bez přerušení navázat na provoz v nemocnici. „Principiálně absolutně odmítám jakékoli další prodloužení,“ uvedl Lomecký. „Nedomníváme se, že koncentrace drogově závislých do centra Prahy je správné rozhodnutí,“ doplnil.

Drop In
Zdroj: ČT24

Centrum by se podle plánu magistrátu mělo přemístit do starých prostor nemocnice, které se uvolní stěhováním laboratoří. V nově vybudovaném pavilonu v areálu nemocnice pak vznikne moderní laboratorní zázemí. Pavilon za 300 milionů korun měl být zkolaudován v létě. Město a vedení nemocnice se ale nyní nemohou dohodnout na podmínkách pronájmu. Nemocnice je ve špatné ekonomické situaci a na požadovaný nájem nemá peníze.

V Praze je podle odhadů 10 000 až 14 000 uživatelů tvrdých drog. Jen na Václavském náměstí si denně přijde koupit drogu 300 až 800 lidí. Podle některých průzkumů až 60 procent uživatelů drog trpí hepatitidou typu C.