Ústečtí radní schválili výstavbu sloního pavilonu v zoo

Ústí nad Labem – Ústecká zoologická zahrada by se mohla dočkat pavilonu pro sloního samce. Rada města totiž schválila jeho výstavbu, zahrada má teď do konce září předložit návrh. Podle odhadů by měl sloninec stát asi 35–40 milionů korun a hotový by mohl být v roce 2015. Chybějící sloninec pro samce byl jedním z důvodů odchodu ředitele zahrady Václava Poživila, který končí v září.

„Do roku 2015 musí být vyřešeno ubytování pro sloního samce. Stavět se bude v letech 2013 a 2014,“ uvedl radní Pavel Dlouhý (ČSSD). Zahrada má předložit návrhy na stavbu a koncepci rozvoje chovu slonů, město pak vypíše veřejnou zakázku na projektanta stavby. 

Letos město dalo na provoz zoo zhruba 26 milionů, což bylo méně než loni. Právě malý zájem vedení města o fungování zoo je jedním z důvodů odchodu ředitele zahrady Poživila. „Problémů je víc, ale tohle byla poslední kapka. A pohár přetekl,“ uvedl v červnu odcházející ředitel. 

V Ústí se zatím nepodařilo úspěšně odchovat sloní mládě. Jednu samici oplodnili uměle, mládě se ale narodilo mrtvé. U druhé se pak inseminace nepodařila. „Ústecké mládě se narodí asi v lednu nebo v únoru příštího roku v Praze, kde žije naše samice,“ dodal Poživil.   

Ústecká zoo chová slony indické od roku 1985, kdy přišla do zahrady první slonice Kala. O dva roky později k ní přibyla Delhi. Současný pavilon pro slony pochází z roku 2004, už tehdy ho ale poznamenal nedostatek peněz. Plánovaný byl původně o dvě třetiny větší.