Liberecký dopravní podnik čelí kritice

Liberec – Firma BusLine najímá zhruba celou třetinu autobusových linek v Liberci a opozice tvrdí, že je to nevýhodné. Pokud by na linkách jezdil sám dopravní podnik, ušetřil by prý až 30 milionů ročně. Oba dopravci to ale odmítají a tvrdí, že spolupráce se vyplatí oběma stranám.

Jeden kilometr od firmy BusLine vychází skoro na 44 korun. Dopravní podnik přitom jezdí komerční linky pro soukromé firmy za 33 korun na kilometr. Dopravce tak platí firmě BusLine cenu o jedenáct korun vyšší, než za kolik by byl schopen jezdit sám, tvrdí kritici tendru. Dopravní podnik zcela vlastněný městem prý takto prodělává až 30 milionů ročně.

Dopravní podnik odvádí firmě BusLine veškeré tržby z více než třetiny libereckých linek a stejnou část dotace od města. Jen letos si tak soukromý dopravce přijde na 146 milionů korun. Smlouva je uzavřená do roku 2020. „Čísla a informace jsou kritiky dezinterpretovány a zastupitelé Změny pro Liberec dokazují, že dopravě vůbec nerozumí,“ nechal se slyšet generální ředitel BusLine Tomáš Roubíček.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Předseda představenstva dopravního podniku a současně radní Liberce za ČSSD Roman Šotola vyjádření odmítl. Prý si nejprve musí nechat zpracovat důkladnou analýzu smlouvy. Podle dopravního podniku je ale smlouva oboustranně výhodná. Mluvčí DPMLJ Martina Poršová namítá, že přínos BusLine pro dopravní podnik není nulový. Ve smlouvě je totiž zaručena úspora 2,5 % ročně.

Smlouvou mezi oběma dopravci se už zabývá antimonopolní úřad. Kritici tendru teď zvažují, že se se žádostí o prošetření obrátí i na Evropskou komisi.