Jičín starostu stále nemá, kandidovat by mohl Liška

Jičín - Zastupitelé Jičína nového starostu nezvolili. Na post starosty nebyl ani nikdo navržen. Město tak dál vede jako místostarosta Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). Posledního starostu Martina Puše z ODS zastupitelé na konci června odvolali. Strany budou o obsazení vedení radnice dál jednat, možným kandidátem by mohl být bývalý starosta a senátor Jiří Liška z klubu ODS.

Zvolením nového starosty měla v Jičíně skončit politická krize, která začala v lednu rozpadem koalice ODS, ČSSD a TOP 09. V červnu vytvořily nový většinový blok v zastupitelstvu strany Volba pro město, Sdružení pro Jičín, Věci veřejné, TOP 09 a dva odpadlíci z ČSSD, kteří jsou dnes ve Straně práv občanů - ZEMANOVCI. Nová koalice nejtěsnější většinou 11 hlasů odvolala Puše a do čela radnice zvolila Hamáčka a s ním i další čtyři nové členy rady.  

„Budeme dál jednat a hledat shodu na širším základě než 11 hlasů. Jednání s ODS již proběhla, pan Liška jako starosta je jednou z variant,“ řekl Hamáček. Liška dnešní jednání označil za tristní a vyjádřil se pro jednání o nalezení širší podpory radě města. Možnost své budoucí kandidatury na post starosty nevyloučil. Liška byl starostou v letech 1994 až 2002.

Dnes měl na místo starosty kandidovat Jan Jiřička z Volby pro město, který měl získat podporu i dvou zastupitelů z ČSSD. Kvůli následné kritice ČSSD ze strany zastupitele Miroslava Matějky však ČSSD svou podporu vzala zpět a její zastupitelé na jednání ani nepřišli. „Podporu 11 zastupitelů nemám, kandidovat tak nemohu,“ řekl Jiřička. 

ODS kritizovala způsob svolání zastupitelstva narychlo na ranních 08:00 do malé zasedací místnosti na radnici, kde lidé stáli i na chodbách. „Je to nedůstojné a je to degradace funkce starosty,“ řekl Puš. Hamáčka bývalý starosta přirovnal k loutce, která se nechá vodit svými kolegy. Do debaty na jednání zastupitelstva se také zapojovali občané, kteří jednání některých zastupitelů podrobovali kritice.