Sportovní hala v Liberci je dočasně uzavřena

Liberec – Stará sportovní hala v Liberci potřebuje nutně opravu. Dovnitř zatéká a voda poškozuje nosné železobetonové sloupy. Sportoviště využívají nejen hokejoví junioři a krasobruslaři, ale přes léto i další sportovci. Všechny akce teď musel provozovatel zrušit. O dalším osudu objektu rozhodne statik.

Najít v hale místo, kam nezatéká, je prakticky nemožné, tvrdí správce. Louže se tvoří i přímo na sportovních plochách. Provozovatel proto halu dočasně uzavřel a odřekl pravidelné akce. „Větší akce, florbalové turnaje a jiné záležitosti nejsme schopni nasmlouvat. Museli jsme je zcela zásadně odmítnout, protože kaluže na ploše mohou způsobit zranění, a to si nemůžeme dovolit,“ uvedl jednatel provozovatele haly Lukáš Přinda.

Lepší to není ani v šatnách. Ve všech devatenácti převlékárnách plesnivějí zdi a zázemí neodpovídá současným trendům. Objekt je 56 let starý a kompletní rekonstrukcí dosud neprošel. Hala je pro Liberec klíčová, dvě sportovní plochy využívá přes 200 tisíc sportovců ročně. „Ta hala je plná vlastně 7 dní v týdnu od rána od půl šesté až do večera do deseti, někdy do jedenácti hodin. Dennodenně, tři čtvrtiny roku, obě dvě plochy,“ vysvětluje náměstek primátorky Liberce Jiří Rutkovský (USZ).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Celková oprava by přišla na 120 milionů Kč. Přispět by mohly evropské fondy, městu ale chybí víc než 50 milionů na spoluúčast. „Musíme to řešit tak, že jako první krok si necháme spočítat statický posudek a udělat návrh, které investice jsou ty nesmírně nutné, ty, bez kterých by ta stavba mohla spadnout,“ prohlásil náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům).

Město teď doufá, že bude moct otevřít halu alespoň na zimu, louže na ledu totiž nejsou pro sportovce nebezpečné. Konečné slovo ale bude mít až statik, který nyní posuzuje celou nosnou konstrukci střechy.