Stavební firma nechce začít s obnovou Tyršových sadů

Pardubice – Revitalizace pardubických Tyršových sadů se potýká s dalším problémem. Tamní radnice nemůže donutit firmu D. I. S. Brno, aby začala s pracemi. Firma totiž odmítá převzít staveniště a tím celý projekt zablokovala. Pardubicím tak hrozí, že kvůli nesplněným termínům přijde o evropské dotace.

Firma údajně požaduje navýšení rozpočtu na stavbu a nový termín předání stavby. Ke sporu se odmítá vyjádřit. „Nepamatuji si žádný jiný projekt, který by prožíval takové martyrium,“uvedl náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci).

Celý projekt za 80 milionů korun je tak na pokraji krachu. Evropské dotace i integrační plán města jsou v ohrožení a radnice si ze svého stavbu nemůže dovolit. „Riskujeme všechny dotace, nejen Tyršovy sady,“ konstatuje Brendl. Evropské dotace jsou totiž časově omezené. Aby radnice splnila podmínky přidělení peněz, musí tři čtvrtiny z dotace vyčerpat do poloviny roku 2013, to znamená, že stavba musí začít co nejdřív.

Předseda kontrolního výboru města Alexandr Krejčíř (ODS) považuje spor za zbytečný. V parku už se totiž začalo kácet a tím podle něj stavba začala. „Firma začala pracovat, a jestliže teď tvrdí, že nechce převzít staveniště, tak si myslím, že už se to událo tím, že začala kácet,“ domnívá se Krejčíř. Radnice bude znovu s firmou D. I. S. jednat o převzetí stavby příští týden. Pokud se obě strany nedohodnou, město se obrátí na soud.

Z toho, že se revitalizace sadů opět odkládá na neurčito, tak mají největší radost odpůrci celého projektu. Pardubičtí občané například protestovali kvůli vysoké ceně projektu. Symbolem protestů se staly lavičky – jedna má totiž vyjít na skoro 70 tisíc korun. Už předtím lidé protestovali proti kácení stromů; na protest proti tomu vznikl i kalendář aktů. Proti revitalizaci sepsali místní i petici. Podepsalo se pod ní víc než sedm tisíc lidí. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)