U Dolního nádraží se stále nestaví, hrozí i ztráta peněz na sanaci

Karlovy Vary – Oblast u Dolního nádraží v Karlových Varech je stále stejně pustá, přestože v ní měly začít vznikat nové domy. Investor vlastní pozemky už pět let a tvrdí, že kvůli průtahům městských úředníků ztrácí miliony. Přetrvávající zpustlost území kritizuje také opozice. Dokonce hrozí, že investiční společnosti Lordship unikne očekávaná dotace na sanaci zamořené půdy, kde chce stavět. Město se proto rozhodlo svolat mimořádnou radu. Primátor Petr Kulhánek ovšem poukázal, že město musí být opatrné zejména kvůli ambici zápisu na seznam UNESCO.

Společnost Lordship čeká na povolení ke stavbě budov na svých pozemcích u Dolního nádraží posledních pět let. „Přicházíme o zisk tím, že nemůžeme realizovat vlastní záměr. Projekty stojí v přípravě,“ poukázal obchodní ředitel firmy Lordship Juraj Šaštinský. Dodal, že firma také musí splácet peníze bankám.

Z jiného důvodu potom kritizuje vyčkávání města dnešní opozice, za jejíž vlády projekt revitalizace oblasti Dolního nádraží vznikl. „Nové vedení města bohužel po dvou letech s projektem vůbec nic neudělalo,“ shrnul bývalý náměstek primátora Tomáš Hybner. Hlavním problémem Dolního nádraží podle něj je půda zamořená arzenem.

Současní představitelé města ale upozorňují, že město má i jiné zájmy než revitalizaci a výstavbu u nádraží. „Představa investora, který může chtít maximalizovat výtěžnost toho území, nemusí být v souladu s představami města,“ podotkl primátor Petr Kulhánek s tím, že město usiluje o zápis na seznam světového dědictví UNESCO, o integritu území a o soulad nových budov se stávající zástavbou.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Městu ale teď hrozí, že kvůli úředním průtahům nedojde ani k potřebné sanaci zamořeného území. „Do 31. 8. 2012 musí být dokumentace s právoplatným územním rozhodnutím a žádostí na státním fondu. Pokud tento termín nestihneme, nemáme šanci získat peníze,“ varoval Juraj Šaštinský.

Město proto svolalo mimořádnou radu a dalo předběžný souhlas s postupem při sananci celého území. Do dvou let by firma měla kontaminované pozemky vyčistit. Během té doby chce připravit stavební dokumentaci k plánovanému komplexu.