Zámek ve Vimperku chtějí převzít památkáři

Vimperk – Národní památkový ústav (NPÚ) chce převzít vimperský zámek. Současný majitel, správa šumavského národního parku, ho už kvůli vysokým provozním nákladům nechce. Památkáři tak hodlají zabránit případnému prodeji do soukromých rukou.

Správa Šumavy zámek koupila od města Vimperk za sedm milionů korun. Sídlila tu čtyři roky, loni na podzim ale zámek zařadila do nepotřebného majetku. Podle dostupných informací už se o zámek zajímají kupci, například hotelová společnost z Francie, uvedl náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Štangl (ODS). Památkáři jsou proti takovému využití, proto chtějí zámek převzít. „Nic nebrání tomu, abychom areál okamžitě převzali,“ uvedl Vlastimil Ouroda z NPÚ.

Památkáři chtějí zámek zrekonstruovat. Skrývá totiž jeden z největších renesančních stropů, který zmizel pod jiným stropem při přestavbě v 18. století. Má plochu skoro 250 metrů čtverečních. „Kvalita zachování a především původní dispozice sálu o rozměrech přes 30 metrů na délku, to je skutečně nález, který překvapí celou Evropu,“ domnívá se Pavel Slavko z NPÚ. Správa Šumavy na rekonstrukci zámku vytvořila projekt, který rovněž předá památkářům. Pokud nenastanou komplikace, zámek by mohl být převeden ještě letos. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)