Olomoucké letní kino chátrá

Olomouc - Letní kino v Olomouci už druhou sezonu chátrá. Město chce totiž unikátní prostor zapojit do expozice olomouckého hradu. Zatím se ale na projekt za 88 milionů korun nenašly peníze. Lavičky letního kina tak zejí prázdnotou i v době, kdy je promítání pod širým nebem podle provozovatelů opět na vzestupu.

Promítačka se v letním kině v Olomouci zastavila v roce 2010. Poslední filmy tehdy sledovalo každý večer průměrně 100 diváků. Teď areál pustne. Radnice tu chtěla už loni začít budovat víceúčelový prostor. Zatím ale čeká na dotace. „Chceme akci načasovat tak, aby město finančně co nejméně zatížila,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Provozovatel by v kině rád promítal, ale filmy musí objednávat dopředu. Kvůli nejistotě to před sezonou nemohl udělat. „Už loni jsme dostali smlouvu jen do půlky sezony. Areál máme, ale nic se tam takhle provozovat nedá,“ tvrdí provozovatel areálu Ladislav Staněk.

Olomoucký hrad by měl vzniknout mezi Dómským návrším, katedrálou svatého Václava a právě letním kinem. Promítací technika by z jeho prostor neměla zmizet ani po přestavbě. „Prostor už by ale neměl sloužit primárně promítání, ale pořádání divadelních představení, koncertů atd.,“ prozradila mluvčí města Olomouc Jana Doleželová. Podle majitelů kin je to škoda. V regionu se dají podobná zařízení spočítat na prstech jedné ruky, navíc o filmové zážitky pod letní oblohu je opět zájem.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

I když mají filmy v letních kinech i několikatýdenní zpoždění, hlediště nezůstává podle provozovatelů prázdné ani při dešti. „Letní kina jsou v současné době na vzestupu. Lidé se do letních kin vrací a já musím říct, že letošní sezona je lepší než ta předešlá,“ potvrdil provozovatel letního kina v Mostkovicích Pavel Ošlejšek. Pokud se zástupcům olomouckého magistrátu podaří sehnat peníze, mohli by se znovu chodit lidé bavit do letního kina v roce 2014.