První náměstek olomouckého primátora obviněn kvůli nehodě

Olomouc – Policejnímu obvinění z usmrcení z nedbalosti čelí první náměstek olomuckého primátora Ivo Vlach. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že politik při řízení přehlédl chodkyni na přechodu, která po střetu s jeho vozem zemřela. Náměstek Vlach zavinění nehody přiznal. Zda setrvá ve vedení města, zatím nesdělil. Již dříve odstoupil z kandidátky pro krajské volby.

Ivo Vlach zatím neoznámil, zda z policejního obvinění vyvodí politické důsledky kromě odstoupení z kandidátky pro krajské volby. Na zářijovém zasedání zastupitelstva předá svým kolegům prohlášení, které podle něj případ z hlediska politické odpovědnosti uzavře. Že nehodu způsobil, Vlach nepopírá. „Je mi velmi líto toho, co se stalo a že jsem způsobil neštěstí pozůstalým. Snažím se to řešit,“ řekl náměstek, který má na starosti dopravu, ekonomiku a záležitosti kolem Dopravního podniku města Olomouce.

Vyvození politické zodpovědnosti zatím nebude po svém náměstkovi žádat primátor města Martin Novotný. „Vzhledem k okolnostem, které jsou mi o nehodě známy, to považuji spíše za lidskou tragédii. Byla způsobena chybou, jakou může udělat někdy každý, kdo auto řídí. Další postup nechám na něm a vyčkám na případný soud,“ řekl primátor.

Nehoda se stala v květnu v olomoucké Ladově ulici, když jel náměstek Vlach služebním superbem na společenskou akci jako zástupce magistrátu. „Třiapadesátiletý muž s vozidlem Škoda Superb z Olomoucka nesledoval situaci v silničním provozu a přehlédl chodkyni, kterou následně srazil,“ charakterizoval nehodu mluvčí policie Petr Čunderle. Dodal, že policie řidiči sdělila obvinění ve středu, hrozí mu až šest let vězení.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)