Dostavba I/35 by po vyvlastnění mohla začít ještě v létě

Hrádek nad Nisou - Dostavba mezinárodní silnice I/35 z Hrádku nad Nisou do Polska je po dnešku opět reálnější. Už během několika týdnů by mělo Ředitelství silnic a dálnic dostat definitivní soudní rozhodnutí o vyvlastnění pozemků, které jsou ke stavbě nezbytné. Stát se s majitelkou půdy, kde má silnice vést, snažil několik let dohodnout - jednání ale nikam nevedla. Proto se rozhodl pozemky vyvlastnit.

Nová silnice mezi Bílým Kostelem a Hrádkem nad Nisou je skoro hotová. Chybí poslední čtyři kilometry. Podle ŘSD se práce znovu naplno rozběhnou hned po vyvlastnění. To by mohlo být ještě v létě. „Rozhodnutí stavebního úřadu proti odvolání o vyvlastnění očekáváme zhruba na přelomu srpna a září,“ uvedla Martina Vápeníková, mluvčí ŘSD ČR. 

Majitelka pozemků, Čechošvýcarka Jitka Pourová, s úřady nekomunikuje. Ani štábu České televize se jí nepodařilo zkontaktovat. Podle ŘSD by současné průtahy neměly výstavbu prodražit. Stále tak platí cena něco málo přes dvě miliardy Kč.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Polsko už svou část silnice dokončuje

Poláci na své straně hranice přitom se silnicí finišují. Práce tu skončí ještě letos v září. „Samozřejmě by bylo lepší, kdyby práce postupovaly na obou stranách shodně s harmonogramem. Bohužel se tak děje jen v Polsku,“ uvedl Jerzy Tutaj, radní Dolnoslezského vojvodství.

Alespoň krátký úsek z Hrádku nad Nisou přes Polsko do Německa tak bude průjezdný už letos na podzim. Z Hrádku přes hranice se tak dostanou nejen osobní auta, ale i kamiony, které kvůli původní úzké silnici zatím musejí volit delší trasu. „Když by stavební firma vezla něco do Žitavy, což se běžně děje, tak musí zvolit objížďku přes hraniční přechod v Rumburku a ta je dlouhá asi 75 kilometrů,“ uvedl Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou. „Ta silnice je problematická hlavně v zimě, tam se pohybuje pro nás s materiálem okolo deseti kamionů denně,“ říká Jiří Paseka, ředitel společnosti D-plast Hrádek nad Nisou. Silnice se začala stavět před třemi roky. Původně po ní měla začít jezdit auta už loni.