Hostýn během oslav výročí korunovace obsadily tisíce poutníků

Svatý Hostýn - Tisíce poutníků z celé Moravy i z okolních států obsadily dnes Svatý Hostýn na Kroměřížsku. Věřící si tak nenechali ujít hlavní den vrcholících oslav stého výročí korunovace svatohostýnské sochy Panny Marie, které je zasvěcena i tamní bazilika. Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera jde o významné výročí s historickým i duchovním významem. Podle pořadatelů akce na Hostýn dorazilo kolem 9 000 lidí.

Na Hostýn přijeli poutníci z celé Moravy, jeho zákoutími však dnes zněla i slovenština či polština. „Lidé byli rozptýleni po celé ploše. Ohlasy máme velice dobré, lidé byli spokojeni. Myslím, že to byla vydařená akce, panovalo tady důstojné a radostné ovzduší. Lidé přijížděli z celé Moravy i z větší dálky, měli možnost se pozdravit,“ řekl Ivo Buráň z Matice svatohostýnské. Na Hostýn dorazilo i šest biskupů, přijeli z Moravy, Slovenska a z Polska, a také na sto kněží. Jubilejní rok vyhlásil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který dnes vedl i hlavní mši. Zazpíval při ní poprvé v tomto složení i velký arcidiecézní pěvecký sbor, který čítá na 500 zpěváků. Podle Graubnera jde o významné výročí. „Především si připomínáme stoleté výročí vyvrcholení oprav a oživení svatého Hostýna slavnou korunovací. Má to i duchovní význam - tím, že tehdy lidé slavnostně ozdobili sochu Panny Marie a Ježíška korunkami, chtěli oznámit, že si je zvolili do svých srdcí. Chceme si nejen toto připomenout, ale oslavou také říci, že se k tomuto dědictví přidáváme svým aktivním podílem a duchovní volbou,“ řekl dnes olomoucký arcibiskup.

Na čtyřdenní 115 km dlouhé cestě po vyhlášených moravských poutních místech se dnes poutníci zastavili ve Svatém Hostýně, kde proběhly hlavní oslavy k 100. výročí od korunovace Panny Marie svatohostýnské. „Na Svatém Hostýně si připomeneme 100. výročí korunovace sochy Panny Marie a na Svatém Kopečku 380. výročí založení poutního místa Svatý Kopeček u Olomouce a 280. výročí od korunovace obrazu Panny Marie,“ řekl jeden z organizátorů akce, páter Jan Peňáz z Římskokatolické farnosti Křtiny u Brna. Mše na Svatém Hostýně musí probíhat částečně pod širým nebem, do baziliky se totiž vejdou maximálně 3 tisíce lidí.

Pouť po vyhlášených moravských poutních místech začala v pátek na Velehradě a pokračuje přes Svatý Hostýn - místo hlavních oslav, až na Svatý Kopeček u Olomouce. Do cíle, svatokopecké baziliky, dorazí poutníci v odpoledních hodinách v úterý 21. srpna. Pouť, nazvaná po Cyrilometodějské poutní cestě do španělského města Santiago de Compostela, Moravská Compostela se letos koná podruhé. Do budoucna by se měla stát součástí evropské poutní cesty upomínající příchod věrozvěstů.

Poutní cesta Velehrad - Svatý Hostýn vznikla v roce 2008 z iniciativy Matice svatohostýnské. Trasa dlouhá zhruba 60 kilometrů je doplněna 25 zastaveními v podobě dřevěných přístřešků s duchovními, kulturními, přírodovědnými a turistickými informacemi. Stezka ze Svatého Kopečku na Svatý Hostýn byla otevřena v roce 2010. Na padesátikilometrové trase je instalováno 19 informačních panelů.

Loni se pouť uskutečnila na přelomu června a července. Během pěti dnů zdolali poutníci 115 kilometrů. Zlínský kraj hodlá cyrilometodějské stezky propagovat také v zahraničí. Chce tím přilákat do regionu více turistů. S partnery v zahraničí jedná o vytvoření trasy kopírující putování svatého Cyrila a Metoděje. Celková návštěvnost poutních míst ve Zlínském kraji nyní převyšuje milion lidí. Polovina z toho připadá na Svatý Hostýn a asi 350 tisíc na Velehrad.