Milovníci knih zamířili do Tábora

Tábor – Třicet pět malých nakladatelství se představuje na knižním veletrhu TaBook v Táboře. Čtenářům nabízí tituly, které jsou v tradiční distribuční síti těžko sehnatelné, lidé se ale mohou setkat i se samotnými autory nebo se zúčastnit workshopů.

Stovky návštěvníků a tisíce knih. České ale i zahraniční tituly, próza, poezie, literatura pro děti. Právě malí nakladatelé často nemají příležitost se se čtenáři osobně setkat. Většina knižních festivalů bývá často zaměřena hlavně na velké vydavatelské domy. A nízká je i podpora ze strany státu. „Ministerstvo kultury dává ročně sedm milionů korun na granty. A to je velmi málo,“ připomíná neveselou situaci pořadatelka festivalu Tereza Horváthová. „Když seženete peníze na to, aby se určitá kniha vůbec vydala, tak zase nemáte peníze na propagaci toho titulu,“ dodává Erik Lukavský z nakladatelství FRA. 

Řada malých nakladatelství navazuje na svou samizdatovou minulost. A stejně jako tehdy i dnes má své čtenáře. „Knihy, které jsme vydávali v samizdatu v počtu do tisíce kusů, tak se dnes vydávají ve stejném nákladu. S úžasem sleduji dnešní mladé lidi, že po té knize zase sáhnou,“ říká básník a prozaik Jáchym Topol. „Každé nakladatelství má svůj vlastní profil a toho se drží. Malí nakladatelé k vydávání knih přistupují na základě vlastních sympatií,“ uvádí redaktorka nakladatelství a překladatelka Anežka Charvátová.

Stan byl pořád plný, nikdo neodcházel s prázdnou. Zájem byl o dětskou literaturu, ale i komiksy. Literární inspirace provázela i workshopy pro děti nebo naplnila galerie. Návštěvníkům se tu představili komiksoví autoři a také i světově proslulí ilustrátoři.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)