Jičínská bioplynová stanice čeká na stavební povolení už dva roky

Jičín – Plánovaná bioplynová stanice v Jičíně není k začátku stavby o nic blíže než před třemi lety, kdy společnost Orchideus se záměrem přišla. Firma tvrdí, že se stavbě stanice vší silou snaží zabránit jičínský stavební úřad, který zdržuje povolovací proces a nerespektuje nařízení Královéhradeckého kraje. Jičínská radnice ale tvrzení Orchidei odmítá, ačkoli připouští, že bioplynovou stanici ve městě nechce. Poukazuje, že se proti ní staví zejména lidé žijící poblíž místa, kde má „bioplynka“ vzniknout.

Územním řízením ke stavbě jičínské bioplynové stanice se stavební úřad zabývá již dva roky. Trváním procesu se zabýval i Královéhradecký kraj, který se ho pokusil urychlit. „Krajský úřad příkázal stavebnímu úřadu v Jičíně, aby žádost vyřídil do 17. října,“ upřesnil mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Městští představitelé ovšem dlouhodobě tvrdí, že se snaží stavbě bioplynové stanice za každou cenu zabránit. „Využijeme veškeré legitimní právní kroky, které jsou možné, abychom tuto stavbu zastavili,“ řekl již předloni tehdejší starosta Martin Puš. Obdobně hovoří i dnešní představitelé Jičína. „Občané se obávají zápachu a nevěří ujištěním budoucích potenciálních provozovatelů, že to zapáchat nebude,“ prohlásil místostarosta Petr Hamáček.

Na územní rozhodnutí tak společnost Orchideus stále čeká, navzdory nařízení kraje. „Záležitost je velmi komplikovaná, proto stavební úřad postupuje následovně a bude tuto záležitost projednávat s krajským úřadem,“ řekla mluvčí radnice Magdaléna Doležalová.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Orchideo během čekání propadla přislíbená evropská dotace, která měla pokrýt třetinu nákladů. Město ale nevyhrálo, firma tvrdí, že od svého záměru neustoupí a je připravena bioplynovou stanici obhajovat i u soudů.

Jičínská bioplynová stanice má podle záměru Orchidei vzniknout v areálu bývalé mlékárny. Proti ní se stavějí lidé žijící v okolí a jičínská radnice, má však podporu Královéhradeckého kraje. Původně měl být investorem Český svaz ochránců přírody Křižánky, ze kterého se později stala společnost Orchideus.