Středočeské Alzheimercentrum bojuje o smlouvu s VZP

Praha - O smlouvu s VZP přišla dvě středočeská Alzheimercentra. Pojišťovna přestane od dubna platit zařízením ve Filipově a Zlosyni ošetřovatelskou a rehabilitační péči. Podle VZP se centra opakovaně bránila kontrole, ta to ale odmítají.

Pojišťovna po Alzheimercentru prý požadovala, aby zkopírovalo 150 tisíc stran zdravotní dokumentace klientů. Centrum se ale brání, takový nával administrativní práce prý nezvládne. „Je technicky nemožné, protože bychom to dělali asi 420 dní a potřebovali bychom tři pracovníky nepřetržitě,“ vysvětluje provozovatelka Alzheimercentra Jaroslava Jůzová. Pojišťovna naopak tvrdí, že Alzheimercentrum nespolupracuje. „Minimálně deset kontaktů se snahou o kontrolu se nepodařilo,“ oponuje ředitel středočeské pobočky VZP Pavel Pivrnec.

Centra ve Filipově a Zlosyni se starají o dvě stovky klientů s Alzheimerovou chorobou nebo demencí. Pacienti v nich bydlí. K dispozici mají nepřetržitou službu ošetřovatelek. Taky tady rehabilitují. A to stojí kolem 20 milionů ročně.

Alzheimercentrum nepřipouští, že by své služby přestalo poskytovat. Tvrdí, že pojišťovna s ním smlouvu musí uzavřít ze zákona. A taky o to teď VZP žádá. „Zdravotní pojišťovna VZP nechce proplácet zdravotní péči, snaží se ji dostat do sféry laické pomoci a domnívá se, že nátlakem ustoupíme jako některá ostatní zařízení,“ stěžuje si Jůzová. Smlouva vyprší v dubnu. Pokud se Alzheimercentrum do té doby s VZP nedohodne, chce požádat soud o předběžné opatření a pojišťovnu k podpisu donutit.

Alzheimercentru ve středních Čechách hrozí zánik (zdroj: ČT24)