Pardubice daly pořadateli dostihu na krk nůž a chtějí zpátky dluh

Pardubice - Pardubický magistrát už nadále odmítá tolerovat nevyhovující ekonomickou situaci Dostihového spolku, který je pořadatelem slavného závodu Velká pardubická, a žádá po něm vrácení dlužných jedenácti milionů. Pokud tak spolek neudělá, připadnou městu ochranné známky Velké pardubické, jíž akciová společnost za své dluhy ručí.

Akciová společnost Dostihový spolek se na hranici bankrotu pohybuje již několik let; pardubická radnice až dosud vždy zasáhla a finanční půjčkou pořadatele slavného závodu ochránila, nyní ovšem žádá jedenáct milionů, jimiž se pokoušela situaci ve spolku sanovat, zpátky.

„Město nebude moci Dostihovému spolku donekonečna pomáhat,“ vysvětluje pardubická primátorka Štěpánka Fraňková. „Dostihový spolek jako takový teď musí zcela jasně s přesně nastavenými stabilizačními opatřeními jasně ukázat, že je společností životnou.“

Dostihový spolek ručí městu za půjčené miliony čtyřmi ochrannými známkami, jejichž celková hodnota dosahuje dvaceti milionů: 

  • Velká pardubická
  • Velká pardubická steeplechase
  • Taxis
  • Taxisův příkop

Pokud spolek dluhy nesplatí, o známky přijde, a stane se tak bezcennou firmou. Ředitelka spolku Hana Jeníková se i proto nyní snaží město uklidnit. „My jsme splátkový kalendář s městem naladili už na jaře, kdy Dostihový spolek čelil insolvenci,“ upozorňuje.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Už dva roky také trvá policejní vyšetřování, které má dřívější hospodaření Dostihového spolku objasnit. Kriminalisté museli zpětně poskládat účetnictví, ze kterého se záhadně ztratily některé dokumenty. K vyšetřování členů bývalého vedení spolku zatím konkrétní informace podávat nechtějí, je ale pravděpodobné, že první obvinění padnou už na začátku příštího roku. „Čekáme na vyhotovení posudku, na jehož základě rozhodneme o dalším postupu,“ řekl mluvčí pardubické policie Jozef Bocán.