Hradec Králové řeší problém s chybějícím hlasem v koalici

Hradec Králové - Generální konzul České republiky ve Spojených státech Martin Dvořák se jako zastupitel Hradce Králové dostal do konfliktu se svým slibem, který loni složil do rukou primátora. Třetí měsíc totiž pro město nepracuje. Je za oceánem. Mandátu se ale nevzdal. Jeho nepřítomnost komplikuje život koalici na radnici. Chybí jí jeho hlas.

Chtěl být znovu primátorem. Jeho Volba pro město ale před dvěma roky nedostala dost mandátů, aby ho prosadila. V červnu se Martin Dvořák pokusil prosadit přejmenování náměstí Svobody na náměstí Václava Havla. Návrh, na kterém se koalice původně shodla, ale nečekaně neprošel. Vinou tří zastupitelů ODS, včetně Dvořákova dlouholetého rivala, europoslance Vlasáka. „Rivalita Dvořák versus Vlasák tady byla několik let. Jeden negoval druhého bez ohledu na podstatu věci,“ uvedl Martin Soukup (ODS), náměstek primátora, Hradec Králové.

Od září se Dvořák Hradci nevěnuje. Odjel jako konzul do New Yorku, ale mandát zastupitele si nechal. „Bohužel všechny ty věci, které svojí nepřítomností způsobuje, jsou negativní,“ říká Josef Krofta (VPM), náměstek primátora, Hradec Králové. „Koalice v Hradci Králové je velmi slabá, má 21 mandátů, a pokud je Martin Dvořák v Americe, Oldřich Vlasák v Bruselu, tak prakticky nejsme schopni odhlasovat ani psí boudu,“ řekl Martin Soukup (ODS), náměstek primátora, Hradec Králové.

„Já jsem se mandátu nevzdal ze dvou důvodů. Jeden je ten, že zatím nevím, jestli nebudu přeci jen schopen se zasedání zastupitelstva alespoň čas od času zúčastnit. Za druhé jsem byl v poslední době velice nespokojený s tím, jak fungovala nebo nefungovala koalice, a rozhodl jsem se ji oslabit, a tím donutit k trošku větší kooperaci,“ uvedl Martin Dvořák (VPM), zastupitel, Hradec Králové.

Koalice ODS, Demokratického klubu, VPM a lidovců se snaží Dvořáka přemluvit, aby mandát složil a nastoupil náhradník. Kdy? „To nikdo neví, ale já doufám, že to bude takový vánoční dárek,“ uvedl Josef Krofta (VPM), náměstek primátora, Hradec Králové. „Zatím neumím říci, kdy složím mandát, ke kterému datu a jestli vůbec,“ dodal Dvořák. Dvořákovým nástupcem v zastupitelstvu je děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexander Hrabálek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)