V liberecké zoo utekl tygr, zaútočil na ošetřovatele

Liberec - Dvousetkilový samec bílého tygra ráno napadl ošetřovatele liberecké zoo a utekl z výběhu. Poté se asi hodinu volně pohyboval po areálu, než byl zneškodněn uspávací střelou a odchycen. Asi dvacetiletý ošetřovatel má pokousanou hlavu, není ale v ohrožení života.

Sedmiletého tygra Parise naháněli po areálu zoo zaměstnanci i policisté, v okolí hlídkovali hasiči. Nakonec se ho podařilo uspat, zvíře by mělo být v pořádku. V zoo v té době byli nějací dospělí a dvě desítky dětí, nikomu z nich se nic nestalo. „Zoologická zahrada byla po dobu události uzavřena, nikdo z návštěvníků nebyl v žádném bezprostředním ohrožení,“ řekl mluvčí zoo Ivan Langr. 

Pokousaný ošetřovatel leží na traumatologii liberecké nemocnice. Posádka záchranky se zraněným musela čekat zavřená v kleci, než se podařilo tygra odchytnout. Kromě mladíka byly lehce zraněny ještě dvě zaměstnankyně zoo. Ty mu pravděpodobně zachránily život tím, že se snažily pozornost zvířete upoutat na sebe. Poté, co tygr v kleci ošetřovatele napadl, totiž šelmu uhodily kbelíkem a koštětem. Tygr se pak vrhl i na ně, pak ale utekl ven. Ženy skončily se škrábanci, chlapec má pokousanou hlavu a rameno.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle Langra v zoo zatím nevědí, jak se neštěstí přihodilo. „V těchto chvílích začíná důkladné vyšetřování, jak k celé události došlo, kdo byl jejím viníkem,“ uvedl mluvčí zoo.