Lidé kvůli strachu z radioaktivity odmítají nová pracovní místa

Nový Bydžov - Na jedné straně radost z možného příchodu zajímavého investora, na druhé straně obavy lidí o bezpečnost. Taková je teď situace v Novém Bydžově na Královéhradecku. O tamní parcely má totiž zájem firma, která pracuje s radioaktivním materiálem. A právě to se některým obyvatelům nelíbí.

O část průmyslové zóny v Novém Bydžově se zajímá společnost UJP Praha. Dřívější ústav jaderných paliv hledá vhodnou lokalitu pro nový výrobní závod. „Z názvu je jasné, že se pracuje s uranem. Jde o zdravotní techniku, například výrobu ozařovačů,“ uvedl starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS). Zastupitelé města záměr odsouhlasili. Firma by totiž mohla zaměstnat až dvě stě lidí. Uplatnili by se zde lidé se středoškolským i vysokoškolským vzděláním. 

Nejbližší domy jsou však na dohled a část obyvatel má proto z investice strach. Mezi lidmi jsou obavy z jaderného odpadu. „Pokusíme se ještě jednou udělat osvětu. Pokud i tehdy nabydou dojmu, že to je pro ně nebezpečné, budeme to samozřejmě znovu projednávat v zastupitelstvu,“ uvedl Louda. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Pro investora je zatím Nový Bydžov jenom jednou z vytipovaných lokalit. „Předpokládáme, že bychom výběr ukončili koncem letošního roku nebo koncem ledna,“ uvedl předseda představenstva UJP Praha a. s. Karel Kloc. I když obyvatelé Bydžova sepisují protestní petici, nevylučují, že je investor může nakonec přesvědčit, že pro město bude přínosem.