Pivovarské sklepy v Lanškrouně mají na kahánku

Lanškroun - Radnice v Lanškrouně na Orlickoústecku řeší havarijní stav ležáckých sklepů. Podzemní prostory jsou pozůstatkem někdejšího knížecího pivovaru. Léta se ale pro ně nedaří najít smysluplné využití, a tak pomalu chátrají.

Od počátku 90. let se pivovar privatizoval a střídal majitele. Podle ředitelky Městského muzea Marie Borkovcové se v něm pivo přestalo vařit koncem 90. let. Oproti jiným pivovarským budovám, které město nabídlo i soukromníkům, ale sklepení chátrá. Radnice zde plánovala vzdělávací centrum, potřebnou dotaci ale nezískala.

Podle statika mohl být areál v zimě a pod sněhem nebezpečný. Hrozilo, že se střecha budovy zřítí a někoho vážně zraní. Město proto nechalo sklepy oplotit a soukromá firma začala na žádost radnice střechu provizorně opravovat.

O osudu ležáckých sklepů budou rozhodovat zastupitelé, město by jejich část mohlo nabídnout i soukromníkům, podobně jako jiné objekty v areálu. „O demolici se samozřejmě také přemýšlí, čeká nás technicko-geologický průzkum,“ dodal místostarosta Lanškrouna Bohumil Bernášek (ČSSD).

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)