Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci - lákadlo na turisty

Olomouc - Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci dnes slaví dvanáct let od zapsání na seznam světového dědictví UNESCO. Město se díky zápisu památky po bok ostatních skvostů světa těší i větší návštěvnosti. Mezi nové turisty patří například Japonci, kteří dříve na Hanou vůbec nejezdili. Sloup však také čelí ohrožení ze strany vandalů. Už čtyři roky jej proto střeží kamery. Letos je navíc kvůli rušným vánočním trhům z bezpečnostních důvodů obehnaný kovovými zábranami.

Dominantu Horního náměstí postavili olomoučtí mistři v první polovině 18. století jako výraz vděku za konec morové epidemie, která na Moravě udeřila. V polovině devadesátých let se sloup zařadil mezi národní kulturní památky a od roku 2000 je na seznamu UNESCO. UNESCO jej řadí na úroveň historického centra Říma nebo Sochy svobody. Se svými 35 metry je sloup Nejsvětější Trojice nejvyšším sousoším v Česku. Jeho součástí je i malá kaple.

Díky zařazení na seznamu UNESCO má památka takřka zdarma propagaci po celém Česku i v zahraničí – často tam, kde by se město třeba z finančních důvodů samo prezentovat nemohlo. A turisté na to slyší. „Co se týká návštěvnosti japonských nebo německých turistů, tak tam ten zájem je od roku 2000 vyšší o sto procent, protože do té doby, když jsme nebyli zapsáni, tak třeba japonští turisté do Olomouce nezavítali,“ uvedla Karin Vykydalová z oddělení cestovního ruchu Magistrátu města Olomouce.

Od roku 2008 střeží jedno z vrcholných děl středověkého baroka dvě kamery. Sloup totiž bývá častým terčem útoků vandalů. Naposledy ho loni poničili tři desetiletí chlapci. „Nejčastějším nešvarem je, že si lidé sedají na železné řetězy, které jsou součástí, a občas se stane, že je vytrhnou z ukotvení,“ uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)