Liberec opět prodává letiště. Tentokrát už doopravdy

Liberec - Mezinárodní letiště na okraji Liberce je na prodej, rozhodli zastupitelé města. Peníze mají jít na umoření dluhu z evropských projektů. Část opozice to kritizuje, město se podle ní zbytečně zbavuje jedné z posledních strategických ploch. Radnice za letiště požaduje minimálně 106 milionů korun, na nabídky zájemců bude čekat do března. Předem ale upozorňuje, že z ceny nesleví.

Plán letiště prodat se objevil už několikrát, zatím z něj ale vždy sešlo. Teď radnice říká, že bez něj další rozpočet nesestaví, sedmdesát milionů na splátku peněz použitých na evropské projekty jinde nenajde. Záměr podpořila i část opozice. „V zásadě s tím nemáme problém,“ potvrdil zastupitel za ODS Tomáš Hampl.

Zatím mohou na letišti přistávat jen malá letadala, a to pouze ve dne. Ta zahraniční se dokonce musí hlásit 24 hodin předem. To chce prý změnit anonymní investor, který se s městem chystá jednat. Chce postavit pevnou dráhu pro větší typy letadel. Ale pouze pokud získá pozemky na 1 200 metrů dlouhou ranvej. „Jestliže se této délky nedosáhne, nemá zájem se tímto dále zabývat,“ uvedla zástupkyně investora, realitní makléřka Iva Löfflerová.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Plán má už na začátku kritiky. Vadí jim jak prodej, tak anonymita zájemce. Pevná dráha by podle dřívějších odhadů stála stovky milionů, což návratnost investic téměř vylučuje. „Jediné letiště, které je v Česku ziskové, je letiště v Praze. Ostatní se potácí na hraně udržitelnosti,“ upozorňuje jeden z kritiků prodeje, opoziční zastupitel Jaromír Baxa (Změna pro Liberec).