Praha slaví 20 let na seznamu UNESCO

Praha - Česká metropole slaví 20. výročí zápisu jejího historického centra na listinu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zdarma jsou u této příležitosti zpřístupněny desítky památek, kostelů, paláců, věží, Pražský hrad nebo jinak neveřejné prostory Poslanecké sněmovny. Připomínka tohoto dvacetiletého výročí bude probíhat celý víkend.

Pražská památková rezervace, která má 866 hektarů, byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO 4. prosince 1992. Chráněné jádro zahrnuje zejména Hradčany s Pražským hradem, Staré Město, Josefov, Malou Stranu a Nové Město, částečně i Vyšehrad, Vinohrady, Holešovice, Podolí nebo Smíchov.

Od té doby prošlo historické centrum Prahy rozsáhlou obnovou. Navíc nový status přilákal do města mnoho nových turistů. „Pro Prahu tento počin znamenal potvrzení její výjimečnosti a zvýšení prestiže v očích celého světa,“ charakterizoval zařazení na seznam světového dědictví Tomáš Alušík z magistrátu.

U příležitosti tohoto výročí otevírá o víkendu své brány téměř pět desítek objektů, mezi nimiž je například Betlémská kaple, Pinkasova synagoga, Staroměstská mostecká věž s podzemím a krovy nebo Emauzský klášter. Lidé si mohou prohlédnout Národní nebo Stavovské divadlo, kde je však nutná rezervace. Ve Starém královském paláci bude zdarma zpřístupněna výstava Příběh Pražského hradu.

Seznam zpřístupněných objektů a jejich otevírací doby najdou zájemci na webu Pražské informační služby. Informovat se mohou také v jejích turistických informačních centrech.

Celosvětově je na seznamu UNESCO 936 památek. Dvanáct z nich se nachází v České republice. Kromě historického jádra Prahy je to například vila Tugendhat v Brně, historické zahrady v Kroměříži, Kutná Hora, Lednicko-valtický areál nebo morový sloup v Olomouci.