Ralsko zneužilo dotaci, teď má vracet desítky milionů

Ralsko - Třiačtyřicet milionů korun má státu zaplatit Ralsko kvůli pochybení při opravě silnic. Podle finančních kontrolorů si město na účtu nechalo neoprávněně více než tři miliony korun, které při zakázce ušetřilo. Radnice teď žádá ministerstvo financí o prominutí - vrácení dotace plus penále ve stejné výši by vyčerpalo tři čtvrtiny jejího ročního rozpočtu.

Město získalo od státu dotaci na opravu dvou silnic. Na poslední chvíli se mu podařilo zakázku zlevnit. Dotaci si ale celou ponechalo, přestože mělo více než tři miliony vrátit. Podle kontrolorů finančního úřadu nešlo o nedbalost, ale o záměr. Stát chce nyní zpět nejen celou dotaci, ale navíc ještě penále, celkem 43 milionů korun. „Město mělo zřejmě zájem o takovou změnu rozhodnutí, na zakládě které by si mohlo ponechat celou výši dotace při nižších celkových nákladech,“ odůvodnilo finanční ředitelství v Ústí nad Labem své rozhodnutí. 

Bývalý starosta města Jindřich Šolc (SNK-ED), který je za chybné čerpání dotace zodpovědný, se k věci vyjádřit nechtěl. Jeho nástupce Miroslav Králík (ČSSD) stále věří, že se mu podaří ministerstvo přesvědčit, aby městu dluh odpustilo. „Doufám, že k Ježíšku dostaneme dopis, ve kterém nám bude když už ne celá, tak alespoň podstatná část dluhu prominuta,“ poznamenal. Částka, kterou má Ralsko vrátit, totiž představuje téměř tři čtvrtiny ročního rozpočtu města.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ralsko se už jednou proti pokutě odvolalo. Původně mělo vracet jen osm milionů, teď je to mnohonásobně víc. Podle opozice je to kvůli tomu, že město nedoplnilo žádné další důkazy a s finančním ředitelstvím nekomunikovalo. 

Nejde přitom o jedinou spornou zakázku v Ralsku. Finanční úřad našel pochybení i při výstavbě kulturního a sportovního centra. Po městu tak stát může chtít dalších až 17 milionů. Než se celá věc vyřeší, nemůže město žádat o žádné státní dotace.