Krkonoše – ráj pro turisty? Spíš pro developery

Špindlerův Mlýn/Pec pod Sněžkou – Stavební uzávěra ani sliby městských politiků nezastavily developerskou firmu, která se rozhodla postavit nové apartmánové domy ve Špindlerově Mlýně. Kdysi představitelé města slibovali, že nic takového v žádném případě nevznikne, nakonec odhlasovali prolomení stavební uzávěry a brzy již budou stát domy se stovkou bytů. O horské apartmány je zájem, proto vzniknou také na Horních Mísečkách a v Peci pod Sněžkou.

Povolení stavby rozsáhlého obytného komplexu ve Špindlerově Mlýně je historií velkého názorového kotrmelce. Podle původního povolení nemělo jít o apartmány a představitelé radnice rázně odmítali, že by se to mělo změnit. „Určitě bychom nesouhlasili s tím, aby byla tato stavba změněna před dokončením a aby z penzionu vznikly bytové jednotky nebo apartmány,“ říkal starosta Vladimír Staruch před březnem 2010. Potom se ale stalo přesně to, s čím starosta „nesouhlasil“. „Bylo to stavebně povolené, byla na to výjimka z rady města a tak dále, takže potom nebyl problém,“ uvedl vedoucí špindlerovského odboru výstavby Petr Kubec.

Nový obytný komplex poblíž dolní stanice lanovky na Medvědín, se staví. K dispozici v něm bude 108 bytů.

Kdo nechce byt v rušném Špindlerově Mlýně, může se poohlédnout o něco výše – v kdysi romantické horské osadě. Před patnácti lety byly na Horních Mísečkách zhruba patnáct domů. Dnes jich je skoro dvakrát tolik. Na bývalé louce vyrostly apartmány a z typické horské osady s řídkou zástavbou se stala změť barevných domů. Nová zástavba se stala terčem laické i odborné kritiky. Nyní však mají vzniknout další bytové domy. Nahradí bývalé hornické stavby z poloviny minulého století.

Novými byty se chce Pec vypořádat s dědictvím 80. let

S přívětivějším přijetím místních se setkal projekt nové výstavby v Peci pod Sněžkou. Bytové domy mají být součástí rekonstrukce místního komerčního centra. „Revitalizuje nevhodnou socialistickou zástavbu z počátku 80. let a přinese městu nové prostory, které potřebujeme nutně pro vybudování obchodů a souvisejících služeb pro veřejnost,“ sdělil starosta Alan Tomášek.

Součástí nového obchodního centra má být 67 nových bytů, v novém má být centrum Pece pod Sněžkou v roce 2014, kdy se také rozjede nová lanovka na Sněžku.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)