Vietnamští studenti představili Budějovicím svoji kulturu

České Budějovice – Kulturu, ze které přišli do Česka, představili při celodenní akci na česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích místní vietnamští studenti. V celém Jihočeském kraji jich přibývá a většinou patří k premiantům. Na dnu Vietnamu si jejich čeští spolužáci mohli prohlédnout, jak Vietnam vypadá, ochutnat místní jídlo nebo si vyzkoušet, jak se ve Vietnamu mluví.

Na 160 jihočeských středních školách studuje dnes už více než sto vietnamských studentů, za posledních šest let se jejich počet zhruba ztrojnásobil. Při dnu Vietnamu na česko-anglickém gymnáziu tak přišli čeští žáci prozkoumat místo, kde mají své kořeny jejich přímí spolužáci. „V každé třídě můžeme postupně zaznamenat vietnamské studenty,“ podotkl ředitel Gymnázia Česká Antonín Sekyrka.

Součástí vietnamského dne byly národní pokrmy nebo fotografie z Vietnamu. „Součástí toho je, že si studenti připravili jazykové workshopy, aby nás alespoň lehce uvedli do tajů vietnamštiny,“ přiblížila učitelka Štěpánka Kloudová.

Podle kantorů patří vietnamští studenti často k premiantům. Oslovení pedagogové se shodli, že žádný z nich nemusel opakovat ročník. Ke studijním úspěchům je ženou především rodiče, kteří nechtějí, aby další generace skončila za pulty obchodů. „Vzdělání je nejdůležitější základ pro člověka,“ zdůraznil Nguyen Mau Dung, otec jedné z pořadatelek vietnamského dne.

Samotné vietnamské studentky česko-anglického gymnázia chtějí po maturitě ve studiu pokračovat, rády by zamířily do zahraničí. „Chtěla bych se dostat na nějakou školu, co souvisí s módou,“ řekla Chu Hanh Hoa, kterou na jaře čeká maturita a potom se chce vydat do Dánska.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)