Kopřivnicí hýbá spor o dlažební kostky

Ostrava - Zastupitelstvo v Kopřivnici rozdělil spor o dlažební kostky. Opozice podala trestní oznámení, ve kterém tvrdí, že město za jejich převoz zaplatilo dvakrát. Vedení radnice to odmítá.

Ještě na jaře se ulici Štefánikova v Kopřivnici řidiči raději vyhýbali. Výmoly a vlny na žulové dlažbě činily z jízdy nepříjemný zážitek. Teď je ulice opravená. „Vznikla nová parkovací místa, nové veřejné záchodky, část veřejné zeleně v přilehlém parku, dále veřejné osvětlení, autobusové zastávky a podobně,“ vypočítává starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.

Rekonstrukce ulice Štefánikovy trvala půl roku. Přesně v den jejího slavnostního otevření na konci listopadu podala celá opozice trestní oznámení. Tvrdí, že se některé stavební práce platily dvakrát. Radnice uzavřela v červnu dodatek smlouvy o rekonstrukci ulice. Ten řešil uložení původních dlažebních kostek na palety za cenu téměř čtyři sta deset tisíc korun. Podle opozice to byly zbytečně vynaložené peníze. „Práce, které byly vysoutěženy v dodatku číslo 2, byly obsaženy už v té základní smlouvě. Navíc výběr firmy nebyl podle našeho názoru v souladu s předpisy v oblasti veřejných zakázek,“ upozorňuje opoziční zastupitel Dušan Krompolc. „V původním rozpočtu nebyla tak detailně řešena otázka právě uskladnění těch kostek, paletování a zabezpečení proti rozkradení, což, jak se ukázalo v průběhu stavby, velmi aktuálně hrozilo,“ oponuje opozičním výtkám starosta Jalůvka.

Na rekonstrukci ulice získala kopřivnická radnice zhruba třicet pět milionů z evropských fondů. Podle regionální rady, která dotace rozděluje, je Kopřivnice v čerpání jedním z nejúspěšnějších měst. „U projektů, které jsou finančně ukončené, jsme u Kopřivnice zatím na žádný problém nenarazili,“ potvrzuje mluvčí Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko Michal Sobek.  

Kontrola vyúčtování a také skutečného stavu rekonstrukce ulice Štefánikova proběhne nejdříve v lednu. Teprve tehdy úředníci posoudí, zdali dodatek smlouvy za čtyři sta tisíc proplatí, nebo ne.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)