Plzeňský kraj chce vymýtit kamiony objíždějící mýtné

Plzeň – Velké vyhnání kamionů z obcí připravuje Plzeňský kraj. Na silnice, po kterých nákladní vozy objíždějí dálnice, aby se vyhnuly placení mýta, dosadí 400 zákazových značek. V obcích v kraji se zvýšilo dopravní zatížení za poslední roky i o 60 procent. V první fázi chce kraj vytlačit kamiony ze staré pražské silnice přes Ejpovice. Zda nakonec další značky neskončí ve skladu, rozhodne policie, jejíž stanovisko je pro uzavření silnic kamionům klíčové.

Značky zakazující vjezd pro nákladní auta budou umístěny již na sjezdech z dálnice D5 u Plzně a Rokycan. „Chceme vytěsnit tranzitní kamiony ze silnice II/605. Místních firem se to netýká,“ uvedl krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer. Stará silnice z Plzně na Prahu je ovšem jediná, na které zatím policejní dopravní inspektorát umístění značek povolil. „Kraj zatím dostal od policie předběžné stanovisko k záměru a není jisté, zda policie projekt schválí,“ přiznal radní Bauer.

Již je jisté, že zákaz vjezdu pro nákladní auta nebude platit v Chanovicích na Klatovsku, kde sice loni vznikl kvůli místní dřevařské firmě obchvat, ale kamiony ho moc nevyužívají a jezdí po silnicích třetí třídy. Policie návrh zamítla kvůli špatným rozhledovým poměrům při vjezdu na silnici I/20 z Plzně do Českých Budějovic.

V minulosti se uvažovalo také o zpoplatnění krajských silnic pro kamiony, po kterém by se dopravcům už tolik nevyplatilo objíždět dálnice. Tento návrh však podle Bauera na ministerstvu dopravy usnul.