Spornou IT zakázku chtějí Budějovice vypovědět

České Budějovice – Smlouvu, kvůli které policie stíhá primátora Juraje Thomu (HOPB), českobudějovický magistrát pravděpodobně vypoví. Předčasně ukončit kontrakt na provoz serverů s firmou Bit servis chce většina radních, ačkoli náměstkyně primátora Ivana Popelová (HOPB) upozorňuje, že to může ohrozit chod úřadu. Policie tvrdí, že je smlouva pro město nevýhodná, primátora obvinila proto, že ji údajně uzavřel za zády rady. Thoma tvrdí, že nic špatného neudělal, a očekává, že ho případný soud očistí.

Stávajícího správce magistrátních serverů by mohl již brzy nahradit nový vzešlý z veřejné soutěže. Vypovězení smlouvy na provoz sítě firmě Bit servis ale může podle primátorské náměstkyně Ivany Popelové vést k vážným problémům na budějovickém magistrátu. „Pokud se výběrové řízení nepodaří, celý IT systém města může začít kolabovat,“ varovala náměstkyně Popelová před rychlým ukončením kontraktu.

V radě však její názor zřejmě nenalezne větší podporu – koaliční strany chtějí spolupráci s pražskou IT firmou ukončit. „Z důvodu množících se spekulací kolem vzniku té smlouvy, kolem vysoutěžení,“ vysvětlil radní Tomáš Bouzek (TOP 09). Podle primátorského náměstka Miroslava Jocha (ČSSD) je vypovězení smlouvy jediná možnost.

Zda tak skutečně skončí třináctiletá spolupráce Českých Budějovic a Bit servisu, není zcela jisté. Firma oznámila, že se výběrového řízení na nového správce sítě chce zúčastnit. „Cítíme své právo i svůj závazek se do té soutěže přihlásit,“ uvedl ředitel firmy Pavel Musil.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Policie vyšetřuje okolnosti uzavření stávajícího kontraktu a stíhá proto primátora Thomu a jednoho bývalého magistrátního úředníka. Dodatek, kterým byla prodloužena předchozí smlouva, prý primátor podepsal a nepočkal na rozhodnutí městské rady. „Zakázka – pakliže by byla transparentní, pakliže by proběhlo výběrové řízení – by byla minimálně o pět milionů korun levnější,“ vyčíslil již po obvinění primátora policejní mluvčí Jiří Matzner. Primátor Thoma ovšem odpověděl, že je přesvědčen, že „se nedopustil žádného protiprávního jednání“. Primátor kvůli obvinění neodstoupil, i když ho koaliční partneři z ČSSD vyzvali, aby takový krok zvážil. Teď čeká na to, až se jeho případ dostane před soud, kde se chce očistit.

Kromě primátora je popotahován i celý jeho úřad. Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dostaly Budějovice pokutu 1,3 milionu korun za uzavření dodatku, kterým byla smlouva prodloužena. Postih však není pravomocný, město podalo rozklad.