Podvodník zneužil cizí osobní údaje k založení e-shopu

Veselí u Přelouče - Jak jednoduše zneužitelné jsou osobní údaje se přesvědčil Karel Blažek z Veselí u Přelouče. Během posledních týdnů za ním domů jezdili nespokojení zákazníci jeho údajného internetového obchodu s domácími spotřebiči a elektronikou. Problém je v tom, že pan Karel Blažek žádný obchod nikdy nezaložil.

U domu pana Blažka v posledních dnech zvonili nespokojení zákazníci, kteří požadovali vrácení peněz za nedoručené zboží z internetového obchodu domaci-technika.eu. E-shop je zaregistrovaný na jeho jméno. Pan Blažek však žádný e-shop nezaložil. Někdo zneužil jeho osobní údaje.

Internetový obchod už několik dní nefunguje, na policii se ale hlásí stále víc podvedených zákazníků. „V tuto chvíli se škoda pohybuje v řádu asi 200 tisíc korun a počet poškozených kolem stovky. Nevylučujeme, že se tento počet může i navýšit,“ sdělila Ivana Ježková, mluvčí královéhradeckého policejního ředitelství.

Pravidlo: Neplaťte předem!

Česká obchodní inspekce prověřuje i další internetové obchody, na které si zákazníci stěžují. Základním pravidlem je, neplatit za zboží předem. „Apeluji na spotřebitele, aby v případě, že nakupují prostřednictvím internetového obchodu, daný internetový obchod řádně prověřili,“ uvedl inspektor ČOI. Inspektoři České obchodní inspekce varují spotřebitele, že podobných podvodných e-shopů může být mnohem víc, zvlášť teď v předvánočním období.

Reportáž Vlastimila Weinera a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)