Stíhání liberecké primátorky je zastaveno, hrozily jí dva roky

Liberec - Státní zástupce zastavil trestní stíhání liberecké primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD) v kauze údajného neoprávněného vyplácení odměn pro uvolněné členy zastupitelstva kraje, kteří byli v dozorčí radě liberecké nemocnice. Spolu s ní čelili obvinění z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti i generální ředitel krajské nemocnice v Liberci Jiří Veselka a někdejší krajský radní pro ekonomiku za ČSSD Zdeněk Bursa. Všem třem hrozily dva roky vězení.

Podle policie obvinění porušili zákon tím, že v září 2011 schválili na valné hromadě nemocnice vyplácení odměn 30 tisíc korun uvolněným členům krajského zastupitelstva v dozorčí radě nemocnice. Od podání obžaloby je ale zachránil posudek, který si před schválením odměn nechala vypracovat nemocnice. Podle něj bylo pobírání odměn v pořádku.

Odměny v dozorčí radě nemocnice pobírali Bursa a jeho dva kolegové z krajské rady Martin Sepp a Pavel Petráček. Všichni po obvinění pozastavili členství v ČSSD a tento týden se také vzdali mandátu krajského zastupitele. Bursa a osm dalších bývalých krajských radních včetně bývalého hejtmana Stanislava Eichlera čelí trestnímu stíhání kvůli neoprávněnému vyplácení odměn i v dalších krajských firmách. Bývalí členové rady a dva manažeři krajské akciové společnosti Silnice LK se měli podle policie dopustit zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Celkovou škodu kriminalisté vyčíslili na 850 tisíc korun.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

„Státní zástupkyně nadále zastává právní názor, že pobírání odměn uvolněnými zastupiteli je v rozporu se zákonem o střetu zájmů,“ uvedl mluvčí Okresního státního zastupitelství v Liberci Petr Hořín. Obvinění ale uspěli s námitkou, že o odměnách rozhodovali na základě opačného právního stanoviska. Státní zástupkyně dospěla k závěru, že při dvou opačných právních názorech je nelze trestně stíhat. „Nejedná se o oblast práva trestního, ale o oblast svědomí a morálky, kam pravomoc státního zastupitelství nesahá,“ dodal Hořín.