Útěk letců před komunisty i výcvik Izraelců zachytil budějovický mechanik

České Budějovice – O tajném výcviku izraelských letců nebo o přípravách válečných pilotů, kteří během války bojovali v řadách britské RAF, na útěk před komunisty, vypovídají fotografie a dokumenty z unikátního archivu, který získali správci českobudějovického letiště. Předal jim ho letecký mechanik, který na letišti sloužil těsně po válce. Vzácné materiály dosud měl doma.

Zatímco se mechanik Miroslav Hřebík staral o spitfiry, se kterými v roce 1945 přiletěli českoslovenští váleční hrdinové z Anglie, kolem procházely dějiny. V květnu 1948 sledoval, jak se devět letců, kteří za války sloužili v RAF, zmocnilo dopravního letounu a odletělo s ním přes Mnichov do Anglie. 

Krátce poté dorazili na budějovické letiště izraelští stíhači, které tehdy Československo vycvičilo a také vybavilo. „To byli profíci-piloti. Chodili stejně po Budějovicích,“ vzpomněl tehdejší letecký mechanik. Miroslav Hřebík sledoval výcvik 28 letců a fotografie, které uchoval, jsou zcela unikátní – Izraelce nikdo fotografovat nesměl.

Historici upozorňují, že se sám jejich autor vystavoval riziku. „To jsou fotky, které pořizoval načerno s rizikem, že by z toho mohl mít i nějaké problémy,“ poukázal člen Letecko-historické společnosti České Budějovice.

Archiv, který bývalý mechanik předal vedení budějovického letiště, považují správci aeroportu, a především historici za poklad. Už se chystají na jeho detailní prozkoumání. Fotky ale nezůstanou v archivu. Letiště je chce vystavit ve svém novém terminálu, kde také vznikne historický klub.

Aleš Hazuka o unikátním leteckém archivu (zdroj: ČT24)