Památník romského holocaustu zahájil sezonu plnou novinek

Lety (Písecko) - Památník romských obětí německé okupace v Letech u Písku už čtvrtou sezonu spadá pod Památník Lidice. Z této součinnosti místo, které má připomenout vězněné a zavražděné v tamním lágru, velmi prospívá. Návštěvnost se zvýšila a roste také vědecký zájem o téma romského holocaustu.

Vedle dvou nových publikacích o Letech je jednou z novinek právě začínající sezony výstava ukazující koncentrační tábor pohledem českého dozorce Františka Kánského. I on se zde cítil podobně nesvobodně jako uvěznění Romové. Ve své pozůstalosti zmínil, že dozorci, kteří nesouhlasili s metodami vedení, museli snášet srovnatelný režim. Někteří dokonce stejně jako oni umírali na tyfus.

Kromě expozice, která podle Renaty Hanzlíkové obsahuje nejen fotografie, ale i velmi důležité dokumenty, památník připravuje i další novinku. Hned vedle replik táborových ubikací bude začátkem prázdnin umístěn model celého areálu tábora.

Památník Lety
Zdroj: ČT24

Uplynulé sezony ukázaly, že proměna památníku výrazně zvýšila jeho návštěvnost. Minulý rok si ho prohlédlo téměř 12 tisíc lidí. „Jsme rádi, že k nám návštěvníci zavítají,“ poznamenala starostka obce Lety Blanka Hlavínová

Památník ovšem stále více přispívá k důslednějšímu vědeckému zpracování tématu romského holocaustu. „Začínají nám volat lidé a nabízejí nám předměty, které našli třeba u sebe doma,“ chválí si zájem Milouš Červencl, ředitel lidického památníku, který tábor v Letech spravuje.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)