Obce chtějí rozprodat dotované byty, brání jim ale nařízení vlády

Plzeň - Starostové ze Svazu měst a obcí České republiky na svém setkání v Plzni požadovali změnu nařízení vlády tak, aby umožnila volně prodávat byty, na které přispěl dotací stát. Nyní jim svazuje ruce dvacetiletá zástavní lhůta. Nemohou nájemníkům byty rozprodat, a to ani v případě, že se nájemníci na této výstavbě finančně spolupodíleli.

„Kdyby to obec udělala a prodala to stávajícím nájemníkům, poruší podmínky dotace, vrátí celou dotaci a penále až ve výši sta procent,“ uvedl starosta obce Dobřany Marek Sýkora.

Vlastníci se o byt lépe starají

Starostové ze Svazu měst a obcí jednají s vládou o řešení vhodném pro všechny, kterých se problém týká. „Náš návrh je minimálně na deset let, a pokud to půjde, tak úplně tuto dvacetiletou zástavu zrušit,“ dodal Sýkora. „Majitelé bytu se o něj samozřejmě o hodně lépe starají, než když jsou jen v nájemním bydlení,“ dodal starosta obce Hrádek u Rokycan Jaroslav Perlík.

Obce velkou měrou čerpaly tyto dotace na bytové jednotky převážně mezi lety 1998–2008. Dnes by potřebovaly tyto byty privatizovat. „Státní fond rozvoje bydlení poskytl od roku dva tisíce dotaci v celkové výši zhruba šestnácti miliard korun a týká se to 27 573 bytů,“ upřesnila Jana Marešová, tisková mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení. Zrušení nebo dokonce úplné odstranění zástavní lhůty by bylo velkým přínosem nejen pro obce, ale především pro nájemníky.

Reportáž Davida Růžičky (zdroj: ČT24)