Vlaky z Budějovic nejezdí na Krumlov, Velenice ani Linec

České Budějovice – Obří železniční výluka začala v Českých Budějovicích. Pro vlaky, které jezdí směrem na jih, je uzavřeno městské nádraží, proto hned za tři významné jihočeské trati – z Budějovic na Linec, České Velenice i Český Krumlov – zaskakují autobusy. Výluky potrvají do konce týdne. Provoz směrem na sever, tj. na Plzeň, Prahu či Jihlavu, je bez omezení. Mezi plzeňskými rychlíky a náhradními autobusy od Krumlova a Velenic ovšem dráhy nezaručují přestup.

Výlukové jízdní řády

Opravy budějovického železničního uzlu se blíží ke konci a jihočeská metropole zažívá čím dál větší omezení. Od minulého týdne je pro řidiče uzavřen podjezd viaduktu v Rudolfovické ulici pod severním zhlavím nádraží, nyní dopadají omezení i na ty, kteří raději než po silnici cestují po kolejích – vlaky z nádraží na jih kvůli opravě kolejiště a nástupišť nejezdí, zavedena je náhradní autobusová doprava. Do autobusů směřují tápající cestující železničáři, kteří se pohybují po nádraží, informace zní také z amplionů a jsou vylepeny na dveřích. Zmatky jako například při nedávné výluce na jihovýchodě Moravy, kde cestující zmateně bloudili po nádražích, tak nenastaly.

Na tratích z Českých Budějovic na Linec, Český Krumlov a České Velenice potrvá výluka do neděle, směrem na Velenice a Krumlov se ještě jednou zopakuje za dva týdny (od 22. do 28. dubna).

Vlaky, které jezdí z Budějovic na Kaplici, Rybník, popř. dále do Rakouska, nahrazují autobusy v úseku České Budějovice–Včelná, netýká se to však rychlíků, místo kterých jezdí autobusy až do Kaplice. V autobusech není možné přepravovat kola či velká spoluzavazadla, komplikace zažijí také cestující na invalidních vozících.

Náhradu tratě do Českého Krumlova obstarají autobusy hned na několika trasách. Většina náhradních spojů jezdí z Budějovic až do Krumlova, a to jednak jako zrychlené spoje, na které v Krumlově navazují vlaky dále na Nové Údolí, resp. Volary, jednak jako zastávkové, které obsluhují všechny zastávky a z Budějovic odjíždějí s předstihem podle výlukového jízdního řádu a v opačném směru přijíždějí později než obvykle vlaky. O víkendu však pojedou tyto autobusy pouze do Boršova, vlaky pojedou již odtud. Dráhy v Budějovicích nezajistí přestup mezi pomalejšími autobusy a plzeňskými rychlíky.

Trať z Českých Budějovic na České Velenice je uzavřena v úseku z krajského města do Nové Vsi. Autobusy mají také zde delší jízdní dobu než vlaky, proto ani z nich dráhy nezaručují přestup do plzeňských rychlíků.

Události k velké železniční výluce (zdroj: ČT24)