Z Prahy zmizí přes 1 700 košů. Úspory se dotknou i čištění ulic

Praha - Z pražských ulic zmizí více než čtvrtina ze 6 500 odpadkových košů. Zbylé se nebudou vyvážet tak často jako dosud. Vyplývá to z dokumentu, který Technická správa komunikací (TSK) vypracovala pro magistrát. Správa komunikací dostala na úklid od magistrátu na letošní rok zhruba o 100 milionů korun méně. Úspory se podle materiálu projeví i v čištění ulic, v létě je navíc TSK nebude kropit.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký označil tento vývoj za „katastrofický“. Koše, za něž odpovídá hlavní město, budou podle něj „přetékat ještě více“. Magistrát ale obavy ze zvýšení nepořádku v ulicích nemá.

Mluvčí magistrátu Tereza Králová:

„TSK skutečně počítá s některými úpravami harmonogramu i rozsahu úklidu, ale je připravena podle situace řešit operativně případné problémy. Čistota města zůstává jednou z priorit Prahy a i při úsporném rozpočtu bude zajištěna v odpovídající kvalitě.“

„Hlavní město snížilo TSK náklady na běžné výdaje. TSK požádala vedení města o dorovnání finančních prostředků na úroveň roku 2012 tak, abychom mohli zajistit obvyklý standard úklidu,“ uvedl mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Magistrát ale TSK nevyhověl. Rozpočet TSK na čištění se snížil z loňských necelých 490 milionů na 390,3 milionu korun. 

Odpadkový koš
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Zaměstnanci TSK kvůli snížení dotace odstraní 1 760 odpadkových košů. Koše ubudou všude kromě Prahy 1. Změny se budou týkat i vyvážení košů. Na některých místech budou koše vyváženy jen dvakrát denně namísto současných čtyř vývozů denně. 

Prahy se navíc dotkne i úspora na čištění ulic

Kvůli nižší dotaci také nebude moci TSK kropit ulice a celkově uklidí o zhruba 18 až 20 tisíc kilometrů ulic méně než loni. Stejně tak se sníží frekvence blokového čištění, tedy kompletního úklidu ulic. Podle materiálu TSK také hrozí, že v centru přibude viditelného znečištění, tedy více nedopalků nebo papírů a zároveň přeplněných košů. Zvýšit by se mohlo i množství drobného prachu ve vzduchu.

Podle Lomeckého bude radnice dál v plném rozsahu uklízet ulice, o které se starala dosud. „Praha 1 nesníží úklid ani o korunu, ročně na něj dáme 20 až 25 milionů korun, víc ale jednoduše nemáme,“ řekl starosta. Dodal, že radnice nemůže nahrazovat úklid míst, která uklízí magistrát prostřednictvím TSK.

Košů v Praze ubyde (zdroj: ČT24)