Nálet na Dobřany: Navigátoři si spletli Škodovku s psychiatrickou léčebnou

Dobřany – Cílem spojeneckých náletů na Němci okupovanou Evropu nebyly jen vojenské objekty, ale i továrny, zejména zbrojovky - důvodem bylo oslabení nepřítele. Prvořadým zájmem na československém území byla plzeňská Škodovka, tu se pokoušeli Spojenci bombardovat už od roku 1940, nicméně nejblíže tomu byli v roce 1943. Navigátoři se však spletli a na Škodovku tak nedopadla skoro žádná puma. Místo toho byly vybombardovány Dobřany na Plzeňsku, které tehdy ležely v odtrženém území Sudet. Stalo se tak před 70 lety, v noci ze 16. na 17. dubna 1943. Tragédie si vyžádala přes 200 obětí.

Bombardovací ofenzíva britského letectva na jaře 1943 měla za cíl především německá průmyslová centra v Porýní, ale i některá města na okupovaných územích, mezi nimi i Plzeň se svojí obří zbrojovkou. Plánovaný nálet na Škodovy závody, které pro německou armádu ročně dodávaly tisíce děl, tanků a granátů, byl dalším v řadě neúspěšných pokusů, ty předchozí zmařilo počasí. 

Za nezdarem z dubna 1943 byl omyl značkařů, kteří nasměrovali bombardéry na Dobřany ležící asi deset kilometrů jižně od Plzně. Na městečko s rozlehlým komplexem psychiatrické léčebny, které bylo po okupaci v roce 1939 přejmenováno na Wiesengrund, dopadlo více než 600 tun bomb. Zahynulo 100 pacientů ústavu, 60 německých vojáků a 35 civilistů. Ze zhruba 750 domů zůstalo bez úhony pouhých 200. 

Jako pravděpodobná příčina pochybení se uvádí německá masivní protiletecká obrana a chyby v navigaci. Piloty také zřejmě zmátl jeden z naváděcích letounů, který byl nad Plzní zasažen a patrně ve snaze o nouzové přistání se dostal nad Dobřany, kde se zřítil nedaleko nádraží. Letoun Lancaster, jehož sedmičlenná britsko-kanadská posádka zahynula, se stal prvním sestřeleným spojeneckým letadlem nad českým územím. 

Další naváděcí stroje pak shodily své osvětlovací bomby v blízkosti Dobřan, které se tak staly cílem bombardérů. Zasažena byla především jihovýchodní část města, kde leží psychiatrická léčebna, jejíž areál připomínal tovární budovy. 

Německé úřady poté tento chybný útok britských bombardérů využily ve své protispojenecké propagandě a dokonce o útoku natočily dokumentární film. 

Plzeň chtěli zničit již od roku 1940, nakonec padla až v dubnu 1945

O bombardování Plzně, hlavně tamní Škodovky, se Britové na naléhání československé exilové vlády pokusili již v říjnu 1940. Nálet však zmařilo počasí, stejně jako pokusy z října a listopadu téhož roku, v říjnu 1941 a v dubnu 1942. Teprve při náletu z 13. na 14. května 1943 se podařilo zasáhnout Škodovku. Většina pum ale dopadla vedle a chod továrny nebyl narušen. 

Úspěšné byly ale až spojenecké nálety z let 1944 a 1945. Američané poprvé vážněji zasáhli Škodovku v říjnu 1944. Zbrojovka však byla paradoxně zničena až na samém konci války. Poslední velký letecký útok 8. letecké armády USA ve druhé světové válce z 25. dubna 1945 zlikvidoval zhruba dvě třetiny objektů Škodovky, letiště i elektrárny a zahynulo asi 70 osob. Tomu předcházely nálety z poloviny dubna, při nichž zahynulo zhruba 700 civilistů a které zničily nádraží, ale i čtvrti Doubravka a Slovany.

Reportáž Davida Růžičky (zdroj: ČT24)