Chotíkovská spalovna má smlouvu, platné stavební povolení ještě ne

Plzeň/Chotíkov – Smlouvu na výstavbu chotíkovské spalovny komunálního odpadu podepsala Plzeňská teplárenská s pražskou ČKD. Stalo se tak, přestože kontroverzní stavba ještě nemá platné stavební povolení. Proti jejímu vzniknu se postavili chotíkovští aktivisté, kteří se bojí zhoršení životního prostředí v obci.

Spalovna odpadu za necelé dvě miliardy má sloužit celému regionu k likvidaci odpadu i výrobě tepla. Investor i dodavatel ovšem slibují, že Chotíkovu, kde má stát, nepřinese zkázu. „Spalovna by měla být skutečně moderní, měla by mít nejlepší parametry, co se týče emisních limitů,“ ubezpečil ředitel skupiny ČKD Jan Musil.

Stavbu připravovanou deset let obyvatelé Chotíkova podpořili v referendech v letech 2009 a 2010. Přesto proti ní protestují lidé nejen z Chotíkova, ale i širšího okolí. Slibům, že se prostředí nezhorší, nevěří. Poukazují na problémy s ukládáním toxického popílku nebo dopravní zátěž. „Do Plzně bude jezdit více nákladních aut, která budou svážet komunální odpad z mnohem většího regionu než v současnosti,“ poukázal Miroslav Šuta, konzultant pro ekologická a zdravotní rizika.

Připomínky aktivistů také zdržely vydání platného stavebního povolení. Bez něj přitom uzavřená smlouva nic neznamená. Plzeňská teplárenská přesto věří, že do června, kdy by měla stavba začít, úředníci vše vyřeší – a to v její prospěch. Nestane-li se tak, bude ohrožena evropská dotace, která by měla pokrýt čtvrtinu nákladů.

David Růžička o chotíkovské spalovně (zdroj: ČT24)