Povodně v Praze se daří zvládat, situace byla brzy ráno stabilizovaná

Praha - Vltavou v Praze v noci protékalo přes 2 800 kubíků za sekundu, podle pověřeného primátora Tomáše Hudečka se však podařilo situaci v metropoli stabilizovat. Povodňové zábrany jsou naddimenzovány zhruba o 300 kubíků. V roce 2002 byly největší průtoky až 5 300 kubíků. Hudeček již v neděli vyhlásil v hlavním městě stav nebezpečí. V noci začala evakuace části Zbraslavi a Modřan. Voda se tam za zábrany dostala kanalizací.

„V současné době je situace oproti hrozné noci, kdy jsme s obrovským nasazením předbíhali povodňovou vlnu, relativně stabilizovaná,“ uvedl ráno po jednání krizového štábu města pověřený primátor Hudeček. „Pokud podle informací, které máme k dispozici, bude řeka stoupat tímto relativně mírným tempem, můžeme říci, že ta nejhorší povodňová vlna je zvládnuta,“ dodal.

I přesto v okolí Vltavy stále probíhá stavba protipovodňových zábran. Má se totiž začít upouštět přehrada ve Vraném nad Vltavou, což ještě zvýší průtok vody v hlavním městě. Na nábřeží poblíž Národního divadla jsou nyní zábrany dimenzovány na průtok 3 200 kubíků. Hladina menších říček v okrajových částech Prahy, které většinou přivádí vodu do Vltavy, již klesá.

Evakuace v Modřaněch a na Zbraslavi

Radnice Prahy 12 evakuovala obyvatele v okolí Obchodního náměstí v Modřanech. Kolik lidí bylo přesně evakuováno, zatím není jasné, řada lidí totiž opustila své domovy již v průběhu nedělního večera, oznámil tajemník úřadu městské části Praha 12 Martin Roth.

Krizový štáb městské části Praha-Zbraslav rozhodl o evakuaci oblasti Lahovice, Lahovičky a Závist, uvedl starosta Zbraslavi Aleš Háněl. Lahovice, Lahovičky a Závist opustilo po výzvě k evakuaci asi 200 lidí. Přibližně v 1:30 začala evakuace části Zbraslavi od okolí ulic Spojařů a U loděnice směrem k mostu Závodu míru. Voda se za zábrany dostává kanalizací. Původní povodňové plány s takovou variantou vůbec nepočítaly.

Krizový štáb Zbraslavi navíc musel nařídit potopení přístavního mola, o které se majitel nepostaral a dostatečně ho nepřipevnil. „Hrozilo, že se utrhne a napáchá po proudu škody. Prám odstřelí policejní pyrotechnici,“ řekl starosta Háněl.

Rokytka, Botič, Šárecký potok

Hladiny dvou pražských potoků, Botiče a Šáreckého potoka, klesají, potíže z tří problematicých malých toků dělá už jen Rokytka v Libni. Hladina Botiče v Praze 10 klesla okolo 2:30 o zhruba 80 centimetrů a průtok se snížil zhruba o polovinu. Největší potíže v Praze působily právě menší toky, zejména Botič a Rokytka, která stále ohrožuje dolní Libeň. K malým tokům proto magistrát v noci postavil hlídky městské policie, které je sledují.

  • Povodeň, která se přihnala do Prahy, se podle Jiřího Vávry oproti té v roce 2002 liší právě zejména v tom, že největší problémy dělaly menší toky.„Menší toky změnily charakter záplav,“ tvrdí Vávra.

Klid je v oblasti Karlína a Invalidovny, kde podle mluvčí Prahy 8 Heleny Šmídové v 5:14 žádné nebezpečí nehrozilo. Uzavřen byl v Praze 1 Karlův most, na kterém stojí bagr, který bude odstraňovat naplaveniny, které by mohly porušit jeho pilíře.

V rámci stavby protipovodňových bariér a jednání krizového štábu se objevily i neshody mezi vedením štábu a některými starosty. Ti si stěžovali například na špatnou koordinaci prací nebo špatnou informovanost ze strany města směrem k městským částem. Množí se názory, že Praha zareagovala pozdě, což pověřený primátor Hudeček odmítá.

  • Systém krizového řízení Prahy nebyl tak výkonný, jak být měl, přiznal člen krizového štábu Jiří Vávra. Na magistrátu chyběly telefony na radnice. Nynější situace také odhalila nedostatky povodňového plánu vzniklého po roce 2002.

Zavřena zůstane většina škol. Některé školy ale chtějí vyhovět rodičům, kteří nemají hlídání pro své děti, a o žáky se postarají. „Doporučil bych telefonický kontakt se školou,“ vzkázal Jiří Vávra rodičům, kteří váhají, zda poslat své děti ráno do školy. Některé školy slouží jako evakuační centra.

V metropoli je také omezen provoz metra. To od 5:00 nejede v úsecích Dejvická–Muzeum, Českomoravská–Smíchovské nádraží a Kobylisy–Muzeum. Výrazně omezen je i provoz tramvajových linek. 

Zoologická zahrada opět pod vodou

Jižní část zoologické zahrady v Troji v noci zalila voda. Všechna ohrožená zvířata jsou evakuována, zbývá přestěhovat pouze některé ptáky. Právě dolní část zoo byla zničena při katastrofálních povodních v srpnu 2002. Povodeň tehdy nepřežilo 14 savců a 135 ptáků, utracena musela být řada zvířat. Pracovníci zahrady tehdy evakuovali 1 010 zvířat.