Opozice v Ústeckém kraji navrhla oživení ROP. Neuspěla

Ústí nad Labem – Zaplacení pokuty za pochybení Regionální rady Severozápad při rozdělování evropských dotací navrhli Ústeckému kraji zastupitelé z opozičního hnutí PRO! kraj. Znamenalo by to obnovení proplácení dotací, které je zastaveno již déle než rok. Většina zastupitelstva to ale odmítla. Ústečtí zastupitelé zaplacení poměrné části z plošné korekce 2,6 miliardy, která se týká také Karlovarského kraje, odmítli už jednou, od té doby se vedení kraje dohaduje s vládou, protože je přesvědčeno, že by korekci měl zaplatit kraj. Dosavadní vláda byla neoblomná, krajští představitelé doufají, že s tou novou to bude jiné.

Opoziční zastupitelé z hnutí PRO! kraj, kteří při prvním hlasování jako jediní zaplacení korekce podpořili, se k problému zastavených dotací vrátili po čtvrtroce. Navrhli, aby kraj svůj podíl z 2,6 miliardy korun – zhruba 1,8 miliardy – zaplatil a využil státní nabídky dlouhodobé bezúročné půjčky. Součástí opozičního návrhu bylo také to, aby kraj soudně vymáhal škody vzniklé komplikacemi kolem regionálního operačního programu po těch, kteří je zavinili.

Radní Ladislav Drlý (KSČM) návrh odmítl, je přesvědčen, že si kraj splácení peněz během dalších deseti let nemůže dovolit. „Musím říct naprosto zodpovědně, že v rozpočtovém výhledu nevidím šanci, jak získat 180 milionů ročně,“ řekl. Vedení kraje je navíc přesvědčeno, že se mu podaří přemluvit novou vládu, aby korekci uhradila. „První pokus by měl být dohodnut s nastupující vládou o tom, zda by korekce stát neuhradil a následně nejednal s krajem o možném podílu,“ uvedl severočeský poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

ROP Severozápad
Zdroj: ČT24

Již rok uplynul od okamžiku, kdy přestaly přicházet peníze, které by Úřad Regionální rady Severozápad mohl rozdělovat žadatelům o dotace a stále není na obzoru jejich obnovení. Audity, které na úřad loni poslaly ministerstvo financí i Evropská komise, naznačily, že rozdělování dotací v minulosti neprobíhalo v souladu s pravidly. Ministerský audit poukázal na systémové chyby, podle komise také chyběl dohled nad využíváním evropských peněz. EK potom nařídila tzv. plošnou korekci – tedy navrácení chybně vydaných peněz zpět do operačního programu. Její výše má být 2,6 miliardy korun, které odmítají zaplatit kraje i stát.

Kořeny má kauza ROP Severozápad u zadržení tehdejšího ředitele úřadu Petra Kušnierze v roce 2011. Policie později obvinila kvůli podezření z manipulací při rozdělování dotací také tehdejšího náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu, Kušnierzova nástupce Pavla Markvarta i předchůdce Petra Vráblíka. O místo přišel také první předseda regionální rady Jiří Šulc, kterého odvolal výbor. V současnosti je předsedou Regionální rady Severozápad regionální politik z Karlovarského kraje Petr Novotný (ČSSD) – též náměstek karlovarského hejtmana. Ředitelkou úřadu je Jana Havlicová, která dříve pracovala na nižších úřednických pozicích.