Po střetu na sídlišti Máj zadržela policie 136 demonstrantů

České Budějovice - Při střetu demonstrantů s policií na českobudějovickém sídlišti Máj, který skončil v noci na dnešek, bylo zraněno osm lidí. Policisté zadrželi 136 osob, v šesti případech zahájili trestní řízení kvůli podezření z násilí proti úřední osobě. Obviněn zatím nebyl nikdo, všechny zadržené policie už propustila. Policisté demonstrantům zabavili pětadvacet zbraní, mezi nimi boxery, tyče, plynové zbraně nebo baseballové pálky. Zásah policie primátor Českých Budějovic Juraj Thoma považuje za naprosto profesionální.

„Policisté omezili na svobodě 136 osob, v šesti případech zahájili úkony trestního řízení, a to pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě, ve 130 případech se lidé dopustili přestupkového jednání. Dalších 22 lidí policisté předvedli za účelem zjištění jejich totožnosti,“ uvedla mluvčí policie Lenka Holická.

„V českobudějovické nemocnici lékaři ošetřili v sobotu osm lidí z demonstrace, z nichž bylo šest aktivistů a dva policisté. Až na jednoho, který v nemocnici zůstal s otřesem mozku, byli všichni propuštěni. Většinou šlo o zranění typu pohmožděniny, tržné rány,“ řekla mluvčí nemocnice Ivana Kerlesová.

Policie v sobotu vpodvečer zasáhla na sídlišti proti účastníkům protiromské demonstrace, ti se tam přesunuli z centra města, kde magistrát zrušil jejich neohlášené shromáždění. Účastníci se chtěli z náměstí vydat hromadně právě na sídliště, kde žije početná romská komunita. Na místě je čekaly stovky policistů. 

Policejních výzev k opuštění místa stovky lidí neuposlechly, na místo naopak přicházeli další lidé. Těžkooděnci a policisté na koních demonstranty vytlačovali, aby zabránili jejich střetu s obyvateli sídliště. Romy ale v ulicích vidět nebylo. Policie proti demonstrantům použila i granáty se slzným plynem. Dvě přistavená vodní děla zůstala nevyužitá. Policejní hlídky zůstaly na sídlišti celou noc. I dnes sídlištěm procházejí strážníci a policisté. 

Sobotní zásah považuje primátor Thoma za naprosto profesionální, policie podle něj nic nepodcenila v přípravách, na místě byl dostatek lidí i techniky. Zdůraznil, že českobudějovické sídliště Máj není Chánov nebo Matiční, místa obývaná téměř výhradně Romy. Na Máji žije 22 tisíc obyvatel, z nichž přibližně 400 patří k romské menšině. Na sídlišti nejsou žádné vybydlené domy, rozbitá okna, vraky aut v ulicích či hromady odpadků. „Sídliště je kompletně opravené, lidé, kteří bydlí v panelových domech, investovali velké peníze do oprav a zateplování, město v posledních pěti letech investovalo 200 milionů korun do oprav,“ zdůraznil primátor.

Napjatá situace na sídlišti Máj panuje od pátku 21. června. V ten den se na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých.