S R6 do Varů se dalších 10 let nepočítá

Karlovarsko - S výstavbou dalších úseků rychlostní silnice R6 mezi Prahou a Karlovými Vary se do roku 2023 nepočítá. Vyplývá to z aktuální strategie rozvoje dopravní infrastruktury České republiky. Proti tomu se ostře ohrazují někteří karlovarští poslanci a Karlovarský kraj. Podle ministerstva dopravy ale na stavbu chybí peníze.

Zatím poslední stavba jednoho z úseků rychlostní silnice R6 z Bošova do Lubence začala v květnu 2010. Po třech měsících ale skončila, došly peníze. S výstavbou dalších úseků se nepočítá dalších deset let. „V příloze strategie, která ukládá časový harmonogram výstavby do roku 2023, není o R6 ani čárka, což považuji za skandální věc,“ řekl poslanec Jan Bureš (ODS).

Podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka chybí finanční prostředky na realizaci stavby. „To ovšem neznamená, že bychom tuto stavbu nepřipravovali,“ dodal mluvčí.

Dopravě by měly ulevit alespoň čtyři silniční obchvaty obcí Řevničov, Lubenec, Hořovičky a Hořesedly. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyjdou na osm miliard korun. „V roce 2015 bychom na všech čtyřech investičních akcích měli být připravení k jejich realizaci,“ potvrdil generální ředitel ŘSD David Čermák.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Jenže příprava ještě neznamená zahájení stavby. I tady ministerstvo připouští, že se v nejbližší době všechny obchvaty postavit nestihnou. „Zatím jsme nejdále v přípravě obchvatu Řevničov a Lubenec, takže tam předpokládáme, že by mělo dojít k realizaci mezi lety 2014 až 2020,“ řekl mluvčí ministerstva.

Rychlostní silnice chybí v úseku od Karlových Varů až po Nové Strašecí, tedy zhruba 80 kilometrů. Stará dvouproudá silnice je přitom v žalostném stavu. „Karlovarský kraj tu silnici nutně potřebuje, vědí to všichni. Potřebují ji obce, které jsou zatěžovány opravdu velkou dopravou,“ konstatuje hejtman Josef Novotný (ČSSD).

Nová strategie rozvoje dopravy je teď v takzvaném meziresortním připomínkovém řízení. Své námitky tak může vznést kraj i karlovarští poslanci.