Puclickou tvrz připravily deště o zeď, most pod ní o stabilitu

Puclice (Domažlicko) – V Puclicích na Domažlicku se kvůli vydatným dešťům zřítila opěrná zeď středověké tvrze. Její oprava ale nemůže začít. Voda totiž zničila i most, který je jedinou příjezdovou cestou k objektu.

Puclická tvrz měla problémy ještě před začátkem deštivého jara – již začátkem roku se objevila velká prasklina. Obec, které patří, požádala památkáře o příspěvek na opravu, jenomže potom přišel červen a prudké deště. Ty narušenou zeď nadobro podemlely a celé severovýchodní nároží spadlo do potoka.

S opravou tvrze, kde sídlí obecní úřad a mateřská škola, má obec velké potíže. Národní památkový ústav jí sice slíbil 200 tisíc korun na původně plánovanou opravu, zabezpečení celé zřícené zdi však bude nejméně desetkrát dražší, odhadl památkář Karel Foud. Oprava navíc ještě nemůže začít, protože deště podemlely také nedaleký most – jedinou příjezdovou komunikaci. „Zřejmě došlo k podemletí základového zdiva, které nese konstrukci mostovky,“ popsal Karel Foud.

Oprava mostu tak zvýší celkovou potřebnou částku již na čtyři miliony korun. To odpovídá celoročnímu puclickému rozpočtu. Vedení obce proto teď čeká, jestli uspěje s žádostí o finanční podporu u Plzeňského kraje.