Po nehodě u Opavy byla po 12 hodinách obnovena doprava

Opava - V obci Jaktař na okraji Opavy se ráno srazil osobní vlak s nákladním autem. Při nehodě bylo zraněno sedm lidí cestujících ve vlaku. Řidič nákladního vozu nerespektoval výstražné zařízení a vjel na přejezd, který nebyl opatřený závorami. Doprava na trati a přilehlé silnici byla na téměř 12 hodin zastavena, obnovena byla kolem 18. hodiny. Kvůli poškozeným trolejím nejezdily ani trolejbusy. Na místo byly nasazeny náhradní autobusy. Osobní vlak jel z Bruntálu do stanice Opava-východ, po srážce vykolejil.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla zdravotníci na místě ošetřili sedm lidí ve věku od 30 do 60 let. „Jednalo se o cestující i členy posádky vlaku,“ uvedl. Šest lidí bylo zraněno lehce, jeden cestující utrpěl středně vážné poranění. „Šest pacientů jsme převezli do opavské nemocnice. Jednalo se o poranění hlavy, pohmožděniny a odřeniny. Jeden zraněný byl ošetřen na místě,“ dodal Humpl.

Silnice, která je hlavním tahem na Bruntál, byla až do 18.00 uzavřena, stejně tak i trať. Vlaky nahradily autobusy. Původně se očekávalo omezení provozu do 14.00, uzavírka se ale prodloužila. Těžká technika nejprve vyprostila havarovaný vlak, později i nákladní automobil. „Náhradní autobusová doprava byla zavedena i za některé trolejbusy z důvodu poškození trolejového vedení,“ řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Škoda byla předběžně vyčíslena na pět milionů korun, z toho na nákladním automobilu na čtyři miliony korun, uvedla mluvčí opavské policie Dagmar Schindlerová. Oprava vlaku bude stát půl milionu korun. Škoda způsobená na trati je 155 tisíc. Dalších téměř 240 tisíc si vyžádají opravy trolejového vedení, sloupu veřejného osvětlení a plotu.

Nehoda na přejezdu zablokovala dopravu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod