Jáchymovský Hornický dům mizí, další ruiny budou následovat

Jáchymov – Začala demolice ruiny Hornického domu, která posledních dvacet let děsila nic netušící návštěvníky centra Jáchymova. Je to první případ, kdy se podařilo vyvlastnit majetek, o který se roky nikdo nestará. Demolice dalších domů budou následovat.

Hornický dům postavili z betonu a železa, proto i po desetiletích chátrání s ním mají demoliční dělníci hodně práce. Přesto z centra Jáchymova pomalu mizí. „Musí se to dělat postupně hydraulickými nůžkami, které postupně odstříhávají jednotlivé části objektu,“ popsal stavbyvedoucí Jan Bílek. Poslední zbytky Hornického domu z lázeňského města zmizí za čtvrt roku. Na jeho místě vznikne park pro různé kulturní akce nebo farmářské trhy.

Město za demolici zaplatí téměř dva miliony korun, přesto je spokojeno. Vyzkoušelo si totiž, že je možné zbavit se ruin, kterých je v Jáchymově více – ačkoli nejsou tak proslulé jako Hornický dům. Ten od začátku 90. let vystřídal několik majitelů, naposled ho koupila ruská firma a slíbila jeho přestavbu na hotel. Když se ukázalo, že se se zdevastovanou budovou nic neděje a vlastník s městem nekomunikoval, úřady ho vyvlastnily a město potom za 72 tisíc korun koupilo. „Jsem rád, že tahle hrůza zmizne z tváře Jáchymova,“ podotkl starosta Bronislav Grulich.

Domů v dezolátním stavu je v Jáchymově zhruba desítka. Podle starosty má většina z nich zahraničního majitele, kteří nejsou k zastižení a na úřední výzvy nereagují. Je tomu tak například v případě rozpadlé továrny na chemikálie, kterou opustil německý majitel, ale i další „ozdoby“ centra – bývalé prodejny tabáku na náměstí. „Rozpadá se – propadlé stropy, propadlé komíny. Majitel nereaguje, takže bylo vydáno rozhodnutí o odstranění stavby,“ řekla vedoucí jáchymovského stavebního úřadu Lýdia Krejčová.

Jáchymovská radnice je rozhodnuta ruiny, kde je nařízena demolice, na své náklady zbourat. Peníze potom bude vymáhat od majitelů. Radní věří, že tak přinutí vlastníky se o svůj majetek starat.

Marek Štětina o demolici Hornického domu (zdroj: ČT24)